Rumunsko končí s lukrativním byznysem, zakázalo trofejní lov šelem

Rumunští lovci se skolenými medvědy

Rumunští lovci se skolenými medvědy Zdroj: Wikimedia Commons

Rumunská vláda zakázala jakýkoli trofejový lov velkých šelem. Kabinet chce překvapivým krokem ochránit největší populaci hnědých medvědů, vlků, rysů a koček divokých v Evropě. Kabinet tak zároveň prakticky zlikviduje lovecké podnikání, které od vstupu Rumunska do Evropské unie v roce 2007 zažívá nebývalý rozmach.

Lov pro peníze se v Rumunsku v posledních letech rozrostl v odvětví s obratem v mnoha milionech eur. Lovci přijíždějící z celého světa, kteří touží po trofejích, za skolení divoké šelmy platí i deset tisíc eur. Neustále se také navyšují kvóty pro odstřel šelem, letos smí lovci skolit 550 medvědů, 600 vlků a 500 velkých koček.

„Lov pro peníze byl už dříve nezákonný, i tak ale dostával zelenou,“ řekla britskému deníku The Guardian ministryně životního prostředí Cristiana Pasca-Palmer. Velké šelmy chrání všechny členské státy EU, rumunští lovci ale využívali ustanovení evropského práva, která umožňuje odstřel zvířete, které buď napadlo člověka, nebo poškodilo soukromý majetek.

Příslušný odstřel musí povolit stát. Rumunská praxe ale spočívala v tom, že lovecké spolky předem každý rok nahlásili celkové počty šelem a počet zvířat, která podle nich mohou způsobit škody. Úředníci následně na základě těchto čísel stanovili kvóty a práva na odstřel prodali zájemcům.

„Tato metoda vyvolávala řadu otázek,“ konstatovala ministryně. „Jak mohly lovecké spolky předem vědět, kolik zvířat napáchá škody dříve, než k tomu došlo? Zavedením zákazu věci vrátíme do správných kolejí,“ řekla.

Ochránci přírody také upozorňují, že celkové stavy šelem mohou být kvůli metodě sčítání značně nadhodnocené. Oficiální údaje uvádějí, že v Rumunsku žije přes šest tisíc medvědu a čtyři tisíce vlků. Zvěř ale počítají jednotlivé spolky spravující jen malé revíry, šelmy tak mohou snadno přejít do jiné oblasti a být započítány hned několikrát.

Politologové a i někteří ekologové se ale obávají, že zákaz rozdělí rumunskou společnost. Zatímco obyvatelé měst zákon pravděpodobně podpoří, venkované považují odstřel šelem za jedinou účinnou metodu, jak bránit škodám na majetků a stádech dobytka.