Zápisník Terezy Zavadilové: Dluhopisy, vlci a kůzlátka

Andrej Babiš.

Andrej Babiš. Zdroj: Petr Horník / Právo / Profimedia

Vicepremiér Andrej Babiš (vlevo, ANO) a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)
„Jste zkorumpovaná pakáž,“ vyjel Babiš na novinářku ČT. Ptala se na dluhopisy
Andrej Babiš představil studentům brněnského VUT ekonomické ukazatele České republiky.
Andrej Babiš
Andrej Babiš.
6
Fotogalerie

Andrej Babiš je pořád ještě ostřelován za to, že si druhdy pořídil korunové dluhopisy, aby si zajistil daňové zvýhodnění. Kritiku veřejnosti chápe jako nespravedlnost, což je z jeho úhlu pohledu zcela relevantní. 

Podnikatel a nyní politik dokazuje celým svým životem, že vždy dokázal ze systému vytěžit maximum a jednal stejně i v případě vydání dluhopisů, a to legálně. Takoví lidé jsou potřeba, kdo neumí dostat ze situace vše, co může, jen stěží uspěje v byznysu.

Problém ovšem nastane, když se takový člověk stane součástí systému, ze kterého těžil. Když začne systému vládnout. Jak to dopadne, ilustruje příměr o kozlovi zahradníkem. Co se stane se zahradou, ve které bude vládnout a rozhodvat kozel? Sudokopytník se nají, co hrdlo ráčí a zahrada zůstane zpustošená.

Ještě horší situace nastává, když kozel není kozel, ale je to převlečený vlk. Vlk obvykle nosí kůži beránčí, ale jak ukazují pohádky, může být i kozlečí. „Kůzlátka, kůzlátka, otevřete vrátka, jsem vaše maminka a nesu vám mlíčko,“ láká ve známé pohádce sladkým hláskem vlk nezkušené tvory a oni podléhají. Pohádka by měla krvavý konec, kdyby se na poslední chvíli neobjevila skutečná statečná kozí maminka, která vlka zahnala. Jenže kde teď vězí taková záchrana?

Video placeholde
„Jste zkorumpovaná pakáž,“ vyjel Babiš na novinářku ČT. Ptala se na dluhopisy • ČT