Zápisník Terezy Zavadilové: Do lesa a na drink

Praha nosí roušky

Praha nosí roušky Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Daniel Křetínský
Daniel Křetínský
Amerika hledá lék na ekonomiku
9
Fotogalerie

Soudě dle ohlasů, které vyvolal rozhovor dvou deníků našeho vydavatelství s Danielem Křetínským, uhodil finančník hřebíček na hlavičku. Artikuloval totiž to, co si hodně lidí z byznysu myslí.

Že je nutné chovat se odpovědně, ale ne být ochromen strachy. Že by stát měl maximálně chránit ohrožené lidi, ale ne zastavit život.

Že nejdůležitější je prolomit atmosféru strachu, která zachvátila celou zemi. Jinak bude následný ekonomický propad ještě horší, dopady na psychiku lidí taktéž a různá nouzová pravidla, příkazy a zákazy nás mohou trápit ještě dlouho.

Abychom byli spravedliví, strach nezatemnil výhled zdaleka jen Čechům. USA se perou s prudkými nárůsty nemocných. Britové, kteří se celkem dlouho chovali vůči koronaviru ležérně, nyní vyděšeně varují, že omezení pohybu mohou trvat až půl roku. Těžce zkoušená Itálie zůstane zavřená do konce července.

Němci testují jako o život, ale doma setrvají určitě do 20. dubna. Nejvolněji se zatím dýchá Švédům – jejich fotky z restaurací či procházek přírodou lze nyní jen závidět.