Zápisník Vladana Gallistla: Jaderné dilema

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: anna vackova E15

Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín
Jaderná elektrárna Temelín
6
Fotogalerie

Ministr průmyslu Tomáš Hüner ještě před měsícem prohlásil, že ČEZ je natolik silný, aby mohl sám financovat nákladnou výstavbu jaderné elektrárny, která by nahradila Dukovany. Dnes už tak radikální není. „Když se budu řídit zákonem, tak stejně nemohu přijít na valnou hromadu a beztrestně udělat nějaký krok, kterým znehodnotím akcii,“ prohlásil. Bez státní podpory ale výstavba jaderného zdroje znamená pro akcie ČEZ jediné: dlouhou cestu dolů. Ale možná bude stačit ještě pár Hünerových prohlášení a akcie ČEZ se potopí stejně.

Americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi hoří nejen půda pod nohama kvůli kritické knize Ohnivá zloba: Uvnitř Trumpova Bílého domu, jejímž zdrojem byl jeho exporadce Stephen Bannon. Včera totiž hořela střecha na prezidentově mrakodrapu Trump Tower v New Yorku. Nový rok evidentně nezačíná pro Trumpa příliš dobře.

Pouhé čtyři dny stačily k tomu, aby se jmění nejbohatší Číňanky Jang Chuej-jen rozmnožilo o dvě miliardy dolarů na 25,6 miliardy. Důvodem je prudký růst akcií čínského největšího developera Country Garden Holdings. Za poslední rok hodnota firmy vzrostla dokonce čtyřnásobně. Podobně rostou i další čínské realitní společnosti, což svědčí zejména o tom, že místní trh je rozžhavený do běla. A pořádná mela na dohled.