Zdeněk Pečený: Sandy podpoří ekonomiku USA

Hurikán Sandy

Hurikán Sandy Zdroj: reuters

Na americké severovýchodní poběží udeřil hurikán Sandy. Televizní stanice přerušily tradiční vysílání a reportují o každém Sandyině pohybu. Po několika změnách předpovědi Sandy nakonec přistála na pobřeží New Jersey.

Před deseti lety by nikoho nenapadlo poslat televizní štáby doprostřed zuřícího hurikánu. Dnes ale po vzoru moderátora televizní stanice CNN, který si na reportování z centra hurikánu Katrina před sedmi lety postavil kariéru, vyslaly všechny dostupné pracovníky na místa, kde se očekávalo to nejhorší.

Některé stanice dokonce poslaly své losangeleské reportéry na severovýchod země jako výpomoc. Nikomu ani nevadí, že přes déšť a vítr není reportérům v terénu nic rozumět. Hlavně, aby se bylo na co dívat. Supermarkety byly vykoupené už o víkendu, protože Američané jsou na tyto situace zvyklí a vždy ochotně běží nakoupit přehnané zásoby potravin a balené vody. Výpadky proudu v postižených oblastech jsou na denním pořádku a v některých oblastech trvají i třeba týden, takže pak zase celý obsah lednice vyhodí.

O vážnosti situace svědčí i to, že se přestaly točit miliardy i na Wall Street. Americké burzy NYSE a Nasdaq zažívají nejdelší výpadek provozu od útoku na New York 11. září před 11 lety. Život na severovýchodě USA se na několik dní prakticky zastavil a největší světová ekonomika přichází o peníze. Skutečností ale zůstává, a přiznávají to i optimističtější majitelé zničených restaurací a obchodů, že nutnost obnovy poničených oblastí vytvoří spousty nových pracovních míst.