Akcie, měny a názory Davida Kocourka: Investice na Slovensku nerostou

Slovensko

Slovensko Zdroj: Profimedia

Vývoz Slovenska dosud tradičně táhla auta. (na snímku výroba korejské automobilky Kia v Žilině)
Slovensko
Slovensko, náš dálniční vzor
Kulturně chráněná osada Vlkolínec na Slovensku, ilustrační foto
5
Fotogalerie

Slovenský HDP vzrostl ve druhém čtvrtletí meziročně o 3,3 procenta, což je ve srovnání s českou ekonomikou slabé číslo. Ta totiž přidala 4,7 procenta. Obě ekonomiky shodně těží ze soukromé spotřeby. Podmínky na slovenském trhu práce generují dostatek příjmů pro domácnosti, které se nebojí utrácet a roztáčet kola ekonomiky. 

Slovenská zaměstnanost je na historickém maximu podporována především prodloužením délky pracovního života nebo návratem starších pracovníků, zejména žen, na trh práce. Současně i pro aktivní obyvatelstvo je lehčí najít práci, což tlačí na další snížení míry nezaměstnanosti, která podle našeho očekávání dále poklesne až na 6,7 procenta na přelomu tohoto a příštího roku.

Reálné mzdy by podle našeho odhadu měly v příštím roce přidat 4,7 procenta. Zklamáním na Slovensku ve srovnání s Českem ale byl vývoj investic. Ty u našeho východního souseda ve druhém čtvrtletí už zase poklesly o 6,7 procenta meziročně. Loni investice držela ještě vláda, čemuž už v letošním roce není.

Vládní kapitálové výdaje na Slovensku jsou zatím na poloviční úrovni minulého roku. Přes všechny proklamace o investičních plánech toho vláda mnoho nekoná a asi příliš spoléhá na příjmy z EU fondů, jejichž čerpání je ovšem slabé a náběh velmi pomalý. Domácnosti ani podniky nejsou tento výpadek schopny kompenzovat. Růst tak i nadále zůstane v režii spotřeby, když letos slovenský HDP vzroste o 3,2 procenta a příští rok snad konečně s vyšší podporou investic o 3,6 procenta.

Autor je ekonomem KB.