Akcie, měny & názory Arsena Lazareviče: Lék na ledviny pobláznil akcie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Spanilou akciovou jízdu v uplynulém týdnu zažila biotechnologická společnost Omeros Corporation ze Seattlu. Zatímco ještě minulé pondělí se jedna akcie prodávala za 17 dolarů, tak nyní její cena dosahuje téměř 23,75 dolaru za akcii.

Důvodem k takovému růstu byl verdikt Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv o zaregistrování účinné látky na léčbu ledvin. Firma čeká, že by jí lék mohl v příštím roce vylepšit tržby o 128 milionů dolarů. Investory rozjařuje i to, že lék možná může působit i na některá autoimunitní onemocnění.

Na druhé straně je ale firma dlouhodobě ztrátová a červená čísla se jí daří jen velmi pomalu zmenšovat. V roce 2016 proto zakončil Omeros se ztrátou 66 milionů dolarů, tržby přitom v tomto roce dosáhly jen 41 milionů dolarů.

Společnost tak může být se svou tržní valuací, která mírně přesahuje jednu miliardu dolarů, značně nadhodnocená. Většina analytiků oslovených Zacks Investment Research i přesto doporučuje společnost „silně nakupovat“. Už v příštím roce by totiž mohla být zisková.