Akcie, měny & názory Jana Šumbery: Jen vědět, jak na to

Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway Zdroj: profimedia.cz

Berkshire Hathaway
2
Fotogalerie

Představte si firmu, která dlouhodobě generuje návratnost kapitálu mezi 15 až 20procenty ročně, zaměstnává špičkové manažery a prakticky nevyužívá dluhu. Nad to ji vede dvojice geniálních vlastníků, kteří dohromady mají 150 let zkušeností a nebojí se přiznat chybu, když ji udělají. Že vám to přijde jako utopie?

Přesně takovou firmou je holding Berkshire Hathaway, který minulý víkend pořádal své každoroční setkání s akcionáři. Legendární Warren Buffett už přes půl století investuje do nejrůznějších podnikání s neuvěřitelnou úspěšností. Co víc, zcela změnil paradigma akciového světa. Odjakživa se totiž na investování dívá jako na vlastnictví podílu ve společnosti.

Dokáže se proto oprostit od kolísání cenového kurzu, který v konečném důsledku nic neříká o hodnotě samotné společnosti. Ukazuje nám, co znamená být trpělivý. V jeho očích investor čeká na nadhozy, které mu trh neustále posílá. Pokud je dobrý, počká si s úderem až na ten opravdu správný okamžik. Aby takový okamžik poznal, drží se vždy svého kruhu kompetencí.

Neutíká do „sexy“ sektorů, když je investiční horečka vynese na výsluní. Naopak. Připomíná nám, že růst zisků není totéž, co růst hodnoty. Je přece pravdou, že se management ve své touze stoupat k výšinám nezřídka vydává na cestu rozsáhlých investic, které ničí hodnotu společnosti. S oblibou se tak dívá po společnostech s konkurenční výhodou, kde dochází k efektivní alokaci kapitálu. I proto vybírá firmy řízené čestným managementem, který nezapomíná, že jeho zpovědníkem je akcionář-vlastník. Neměl by mu tudíž lhát a zatajovat nepříjemné informace, což je pravidlo, kterého se drží i sám Buffett.

Nezapomínejme na to. Investiční úspěch totiž není abstraktní představa, ale cíl, ke kterému se člověk může propracovat. Už víme, jak na to.

Autor je analytikem České spořitelny