Akcie, měny & názory Jana Vejmělka: ECB přehodnotí svou roli

Evropská centrální banka

Evropská centrální banka Zdroj: Profimedia

Christine Lagardeová
2
Fotogalerie

Na svém prvním letošním zasedání se dnes sejde nejvyšší vedení Evropské centrální banky v čele s novou prezidentkou Christine Lagardeovou. Neočekáváme, že by došlo k nějaké změně současného nastavení měnové politiky.

V posledních týdnech je patrné snížení napětí v souvislosti s obchodními válkami či odchodem Velké Británie z Evropské unie. Zatím převážně indikátory důvěry a další vpředhledící indikátory ukazují na stabilizaci ekonomické situace v závěru loňského roku, do reálného oživení to má ale ještě daleko. Jádrová složka inflace v poslední době mírně roste, když se přiblížila k horní hraně pásma 0,7 procenta až 1,3 procenta, kde se drží nepřetržitě od roku 2015. Stále však velmi hluboko pod inflačním cílem. Aktuálně tak důvod k reakci ze strany ECB není.

Nejzajímavějším na dnešním zasedání tak může být oficiální oznámení revize fungování ECB jako instituce. V jakých oblastech lze očekávat možné změny či alespoň vážnou diskuzi? Otázkou je vůbec správnost měření inflace a používání harmonizovaného indexu spotřebitelských cen, který má pod patronátem Eurostat. Zajímavým tématem je i to, zda zahrnovat, či nezahrnovat náklady bydlení ve vlastním domě či bytě. Další oblastí je samotné nastavení inflačního cíle, kde jsou dnes v eurozóně chápána jako horní mez dvě procenta. Obvyklá praxe je symetrické toleranční pásmo kolem cíle. Revizí projde i instrumentárium používané v dobách normálních i krizových.

Vyhodnocení dosavadního fungování ECB a navržení nového uspořádání mohou trvat několik měsíců až rok. Již dnes ale může být odhaleno, jakým směrem se myšlenky nového vedení ECB začnou ubírat.