Akcie, měny & názory Jany Steckerové: Euro padá z výšin

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V posledních týdnech se euru dařilo. Společná evropská měna v září vyšplhala dokonce nad úroveň 1,20 USD/EUR, kde se naposledy nacházela na počátku roku 2015. Výsledky německých voleb, které pro vládnoucí koalici dopadly nejhůře od roku 1949, však euru srazily hřebínek. Obchodníci si uvědomují, že vyjednávání ohledně budoucí koalice budou tvrdá, politická scéna bude mnohem fragmentovanější a nalézt kompromisy nebude snadné, a tak se společné evropské měny zbavují.

Oleje do ohně navíc přilila i prezidentka americké centrální banky Janet Yellenová. Ta v úterý prohlásila, že udržovat měnovou politiku nezměněnou a čekat, až inflace dosáhne dvouprocentního inflačního cíle, by nebylo rozumné. Yellenová se tak snaží připravit finanční trhy na to, že Fed zvýší úrokové sazby ještě před koncem letošního roku, což dělá americkou měnu atraktivnější. Euro tak za poslední týden ztratilo přes dvě procenta a posunulo se na 1,17 USD/EUR.

Dolaru v současné době navíc pomáhá i naděje na schválení daňových škrtů ve Spojených státech, což by vylepšilo růstové vyhlídky tamní ekonomiky. Příští rok by se však karta měla obrátit ve prospěch eura.

Evropská centrální banka začne od ledna pravděpodobně omezovat svůj program kvantitativního uvolňování, což by mělo euru otevřít prostor pro opětovné posilování. Na konci roku 2018 by se kurz podle naší prognózy mohl nacházet až na úrovni 1,27 USD/EUR. Dolar si tak výsluní zřejmě příliš dlouho neužije.