Akcie, měny & názory Jany Steckerové: Italská bitva o státní rozpočet

Luigi Di Maio

Luigi Di Maio Zdroj: profimedia.cz

Itálie zahájila boj o schválení rozpočtu na příští rok. Nebojuje však pouze s požadavky EU na snížení zadlužení země, ale bitva probíhá i uvnitř vlády samotné. Zatímco v pondělí italský vicepremiér Luigi Di Maio vystrašil finanční trhy tím, že příští rok může rozpočtový schodek přesáhnout tři procenta HDP, hned v úterý se tyto obavy snažil rozptýlit ministr financí Giovanni Tria s tím, že se nic takového nestane. Italské dluhopisy jsou tedy poslední dobou jako na houpačce a skáčou, jak kdo píská.

Ministr financí se zavázal, že se Itálie bude snažit držet rozpočtových rámců, které nastavila předchozí vláda. Jeho návrh je tedy relativně rozumný. Předpokládá, že z 25 miliard eur, na které by přišla nová vládní opatření, by byla polovina financována z úsporných opatření a druhá polovina šla na vrub státního rozpočtu. Deficit rozpočtu by v takovém případě dosáhl dvou procent, což by mohlo být přijatelné jak pro Evropskou unii, tak i pro finanční trhy.

Problém představuje návrh vládní koalice, který by vedl k prohloubení schodku na úroveň kolem tří procent. Pokud se ho koalice bude snažit prosadit, čekají Itálii a s tím potažmo celou unii problémy. Finanční trhy se budou děsit prohloubení deficitu rozpočtu, sporů s EU i rizika předčasných voleb, ze kterých by mohla vyjít ještě silnější euroskeptická vláda.

Vzhledem k těsné většině v parlamentu se koalici její návrh nakonec prosadit zřejmě nepodaří. Otázkou je, kolik škody do té doby ještě napáchá. Více jasno bude 20. září, což je termín, dokdy musí být připraven první návrh rozpočtu.

Autorka je ekonomkou Komerční banky