Akcie Tesly pokračují v propadu. Analytici: Musk k sobě potřebuje dalšího manažera

Tesla Motors

Tesla Motors Zdroj: Reuters

Automobilka Tesla zůstává na burze, její akcie však klesají. Po zahájení pondělního obchodování se jejich hodnota snížila o tři procenta.

Investoři po neuskutečněném stažení akcií Tesly stále více zpochybňují přínos vizionáře Elona Muska. "Pro společnost je kriticky důležitý. Teď ale více než kdy předtím Tesla potřebuje schopného manažera na pozici číslo dvě. Takového, který zvládne dovádět nápady do úspěšné realizace," uvádí podle agentury Reuters analytik RBC Capital Markets Joseph Spak.

Firma přitom oficiálně popírá, že by hledala někoho na pozici provozního či generálního ředitele. "Doufáme, že průběh uplynulých dnů přinutí představenstvo změnit názor," uvádí investiční společnost Cowen and Company.

Akcie Tesly během tří týdnů klesly o patnáct procent. Předtím však prudce vzrostly v okamžiku, kdy Musk na twitteru informoval, že má zajištěno financování odkupu zbývajících akcií. Později ale vyšlo najevo, že s potenciálními investory ze Saúdské Arábie ještě dohodu uzavřenou neměl.

Podle informací agentury AP následně začala Muskův tweet ohledně převzetí Tesly vyšetřovat americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC). Nejenže tweet zprvu způsobil prudký růst ceny akcií firmy, jde zejména o to, že byl zveřejněn způsobem, který může být v rozporu s burzovními pravidly.