Akcie, měny & názory Jaroslava Bukovského: Kritici Tesly ostrouhali

Elon Musk patří k lidem, kteří se rozhodli z Facebooku odejít

Elon Musk patří k lidem, kteří se rozhodli z Facebooku odejít Zdroj: Profimedia.cz

Šéf firmy SpaceX Elon Musk (46)
2
Fotogalerie

Existuje jen málo věcí, které dokážou rozdělit společnost na dvě dokonale antagonické poloviny. Jednou z hrstky těch ze světa financí jsou akcie Tesly. Co je pro jednoho náboženstvím, je pro jiného odpadem, jehož hodnota musí zákonitě časem padnout na nulu. Právě ale tábor skeptiků dostal minulý týden pořádně za uši.

Nejde jen o prostý fakt, že její akcie podražily během pěti dnů o deset procent. Jde o to, že Muskova elektroautomobilka má tak obrovský zástup nevěřících Tomášů, že akcie Tesly byly začátkem června napříč celou Wall Street nejčastějším terčem investorských spekulací na pokles, byly takzvaně nejvíce shortovanou akcií. A za takové situace každý pohyb ceny akcie vzhůru zatraceně bolí. A to zatraceně hodně lidí.

Když Elon Musk na středeční valné hromadě navzdory hlasům volajícím po jeho upozadění potvrdil svou stávající pozici ve firmě, hodnota Tesly vzrostla ze dne na den o pět miliard dolarů.

Desetiprocentní růst akcie stačil k tomu, aby skeptici, kteří mají na pokles akcií vsazeno dohromady kolem 11 miliard dolarů, o více jak miliardu přišli. Ke spekulacím na pokles Tesly totiž burziáni využívají celou třetinu všech jejích akcií, což na zbytku trhu nemá obdoby. Dlužno dodat, že neúspěch odpůrců Tesly přišel jen zhruba dva měsíce po březnovém šestnáctiprocentním skokovém pádu akcie. Ten si zas shortaři naopak náramně užili.