Akcie, měny & názory Jaroslava Bukovského: Lichvář se přepočítal

akcie

akcie Zdroj: profimedia.cz

Když banka firemnímu CFO nezvedá telefony, věřitelé po sobě hážou nejisté pohledy a akcionáři oprašují lodní kufry, nastává v Kanadě čas pro úvěráře z Callidus Capital.

Firma se specializuje na podniky, které spadly do takových problémů, že tradiční půjčky a kapitálové injekce už jednoduše nepřicházejí v úvahu. Byznys model kanadských finančníků fungoval hladce až do minulého týdne, než někteří z klientů obvinili firmu z toho, že je prachsprostě podvádí.

Akcie Callidu se vzápětí staly nechtěnou částí investorských portfolií, dva dny stačily k tomu, aby akcionáři přišli o 25 procent ze své investice a firma o čtvrt miliardy dolarů své hodnoty na burze.

Callidus údajně své ovečky z řad dlužníků s oblibou vodil za nos ohledně podmínek svých půjček, které se v důsledku ukázaly jako podstatně méně výhodné, než se při prvním telefonátu mohlo zdát.

Callidus je součástí jednoho z největších kanadských fondů privátního kapitálu Catalyst Capital, záležitost tak už stačila rozvířit veřejné mínění o nebankovních úvěrových firmách. Byznysu ostrých hochů z Callidu ale zřejmě zvoní hrana už déle, jen od ledna přišly jejich akcie o polovinu hodnoty

Vývoj akcií Callidus CapitalVývoj akcií Callidus Capital|E15