Akcie, měny & názory Moniky Junicke: Spor o italský rozpočet

italský premiér Giuseppe Conte

italský premiér Giuseppe Conte Zdroj: ČTK

Evropská komise vyzvala italskou vládu k přepracování rozpočtu na příští rok, protože porušuje pravidla EU. Italská ekonomika je jednou z mála, jež se neprobraly z finanční krize v roce 2008. Od šedesátých let, kdy prodělávala hospodářský zázrak, je pro ni každá další dekáda méně úspěšná. Ta od roku 2010 se dokonce vyznačuje celkovým poklesem výkonu ekonomiky.

Zemi trápí hlavně nezaměstnanost – práci nemá téměř každý třetí mladý člověk. Není překvapením, že populistická vláda se postavila proti návrhu Evropské komise a vysoký deficit obhajuje. Otázkou zůstává, jak daleko je schopna zajít. Odchod z eurozóny zatím nepřipouští, ale motivací jít proti EU jí jsou květnové volby do Evropského parlamentu.

Brusel tak musí rozhodnout, jak striktní by měl v dodržování pravidel být. Je v zájmu všech, aby se italský problém vyřešil co nejdříve a uklidnily se finanční trhy. Ty zatím na italskou vládu tlačí nejvíce. Rozdíl mezi výnosy německých a italských dluhopisů 310 bodů je nejvyšší za posledních pět let a podle tajemníka úřadu vlády G. Gioergettiho budou italské banky ohroženy, pokud tento rozdíl dosáhne čtyři sta bodů.

Vláda už se dala slyšet, že v takovém případě je připravena okamžitě rekapitalizovat banky. To by ale znamenalo další zvýšení jejích výdajů a další porušení pravidel EU. Tahle hra bude ještě zajímavá.