Akcie, měny & názory Tomáše Vlka: Amerika musí začít po volbách řešit výkon ekonomiky

Wall Street napjatě čeká na výsledky voleb

Wall Street napjatě čeká na výsledky voleb Zdroj: Reuters

Jako vždy vypjaté, jako vždy velká show, která poutá obrovskou pozornost. Volby ve Spojených státech brzy odhalí jméno pravděpodobného vítěze a rozložení sil v Kongresu. Snad.

Ať fandíte Trumpovi, nebo Bidenovi, nejhorší variantou není vítězství jednohoho nebo druhého, ale dlouhé čekání na oznámení vítěze, napadání výsledků, nejistota a možné vyhrocení napětí ve společnosti.

Podobně to vidí i pragmatické finanční trhy. Jejich reakce je v době psaní tohoto článku neznámá, ale právě z ní lze usoudit, jak moc se volby z pohledu ekonomiky „povedly“. Volební vřava na čas přehlušila vše ostatní, jenže pokud nebudou následovat další problémy s výsledky hlasování, je třeba pozornost stočit rychle jinam – k výkonu ekonomiky ve zbytku roku.

Investoři samozřejmě nejsou slepí vůči rozmachu epidemie koronaviru a dobře vědí, co se děje v Evropě a že v Americe se čísla zhoršují. Na druhou stranu ale také dobře vědí, že hospodářská politika pokaždé pomůže a že musejí brát ohled na volby. Podle nás tak zůstává podceněné riziko spojené s tím, že nutná karanténní opatření zastaví sektor služeb v klíčové předvánoční sezoně, s negativním dopadem na celou ekonomiku.

Navíc je otázkou, kdy přijde nová rozpočtová pomoc, po které všichni tolik volají. Když to nezvládne ten starý, nový Kongres doručí bilionový balík nejdříve v lednu.