Akcie, měny & názory Tomáše Vlka: Půjčte si, dostanete zaplaceno

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Chtěli byste si půjčit peníze na deset let bezúročně? Nebo na kratší dobu, a dokonce za to dostávat ještě zaplaceno? Přesně do takové situace se vrátila německá vláda a na finančních trzích tím byla překonána jedna ze symbolických hranic.

Že si řada vlád po světě půjčuje za záporný úrok, není vůbec nic nového. Trvá to už nějaký ten rok, ale novinkou je, že se nám tento fenomén vrací v plné síle. Třeba Německo to v podstatě nepotřebuje, ale řada jiných zemí si na levném financování vybudovala závislost. Japonsko, Itálie, Řecko a další země by trpěly, pokud by měly platit za své půjčky vyšší úroky.

Jen si to představte: kdyby si i běžný spotřebitel mohl půjčit a dostávat za to ještě zaplaceno. To by se to kupovalo, spotřebovávalo, investovalo. A to by přišla kocovina, až by párty skončila. Levné peníze pomáhají vládám, tlačí nahoru ceny finančních aktiv, nemovitostí, suplují reformy. V ekonomice je s nimi řada věcí daleko snazších a cesta zpět bude bolet. Právě to je důvod, proč s námi zůstanou tak dlouho, jak to jen bude možné. Ostatně potvrzuje nám to i ECB a rozhodně v tom není sama.

Autor je hlavní analytik Patria Finance