Akcie, měny & názory Viktora Zeisela: ČNB a historická normalizace

Jiří Rusnok, ČNB

Jiří Rusnok, ČNB Zdroj: Tomeš Michael

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
Jiří Rusnok, ČNB
ČNB
Peníze, koruny
ČNB
6
Fotogalerie

ČNB zvýšila úrokové sazby. Stalo se tak poprvé skoro po deseti letech a ČNB je první bankou v EU, které se k takovému kroku odhodlala.

Ačkoliv se tedy jedná o návrat k normálu, tak vzhledem k dlouhému období, kdy sazby byly na nule a ČNB používala nestandardní prostředky pro svou měnovou politiku, je dnešek historickým okamžikem.

Najít argumenty pro tento krok není nijak složité. Inflace se od začátku letošního roku drží těsně nad dvěma procenty (cíl ČNB) a ekonomika prožívá jedno ze svých nejlepších období po roce 2007. To podle nás uvolňuje ruce centrálním bankéřům, kteří už si nepřejí mít sazby na „technické nule“.

Nízké sazby mají totiž své nevýhody. Pojišťovny, penzijní fondy ani banky nemají kam ukládat peníze svých klientů a pokud by tato situace dlouhodobě pokračovala, může ohrozit celkovou stabilitu tohoto sektoru.

Další argument přináší přehřátý nemovitostní trh. Nízké úroky dělají hypotéky dostupnější, a tím zvyšují poptávku po vlastním bydlení a ta přispívá k růstu cen nemovitostí. Zdražení nemovitostí ČNB už nějakou dobu trápí a přidalo další důvod pro centrální bankéře zvednout ruku pro zvýšení sazeb.

Vzhledem k síle domácí poptávky se domníváme, že se letos dokonce nejedná o poslední zvýšení sazeb.

Autor je ekonomem Komerční banky

Podívejte se, co přinese růst sazeb:

Video placeholde

Akcie, měny & názory Viktora Zeisela: ČNB a historická normalizace • František Kára, Michal Nosek