Akcie, měny & názory Viktora Zeisela: Výhled ČNB zase zklame

ČNB

ČNB Zdroj: profimedia.cz

Dnešní zasedání České národní banky velmi pravděpodobně přinese další zvýšení sazeb. To samo o sobě trhy nezamává, protože ho očekává drtivá většina analytiků a je dokonce plně započítáno do tržních cen. Nicméně ani tak nemůžeme říci, že to bude nezajímavé zasedání.

Centrální banka představí svou novou prognózu a po dlouhé době bude její součástí i výhled pro kurz koruny. To bude pro trhy mnohem zajímavější. Na rozdíl od jiných tržních hráčů se však domníváme, že ČNB znovu trh zklame svým velmi umírněným výhledem.

Už v minulém roce, kdy ekonomika vykazovala velmi silný růst, mzdové tlaky byly nebývale intenzivní a nezaměstnanost přepisovala historická minima, ČNB ve své makroekonomické prognóze nikdy neviděla pro následující rok více než dvoje zvýšení sazeb. Stejně tomu bylo i loni v srpnu. Od té doby se za tři čtvrtě roku sazby již zvedly dvakrát a dnes přibude další růst.

Světem v posledních měsících hýbou také kryptoměny. Vše o nich najdete zde >>>

Kurz bitcoinu sledujte na aktuálním grafu >>>

Jak na bitcoin? Přehled základních informací o nejrozšířenější digitální měně čtěte tady >>>

Je tedy vidět, že prognóza pro centrální bankéře není dlouhodobě úplně zavazující. I odhady, které centrální banka zveřejní dnes, trhy, jež samy čekají troje zvýšení sazeb v letošním roce, spíše zklame. K tomu se přidá i výhled kurzu koruny, který podle našeho odhadu ukáže pouze posílení těsně pod 25 korun za euro na konci letošního roku. I zde se domníváme, že trhy čekají o něco větší pohyb.

I přes zvýšení sazeb tak dnešní zasedání pravděpodobně přinese zklamání. Ale jak už se v minulosti ukázalo, to je pro centrální bankéře pouze jedno z vodítek. My se tak domníváme, že nakonec letos dojde dokonce ke čtyřem zvýšením sazeb.

Autor je ekonomem KB