Akcie, měny & názory Vladana Gallistla: Šéf Tesly dopálil finančníky

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: profimedia

Jak naštvat Wall Street snadno a rychle. Takovou příručku by mohl sepsat šéf Tesly Elon Musk. Stačilo by mu popsat své chování při konferenčním hovoru s analytiky minulou středu. Podrážděně reagoval na dotazy týkající se výdajů na investice, rezervace Modelu 3 či „pálení“ hotovosti firmy. Na otázku analytika Toni Sacconaghiho z firmy Sanford Bernstein odpověděl: „Nudné, pitomé otázky nejsou vůbec zábavné.“ 

Snad by to ještě prošlo u firmy, která roky překračuje ziskové cíle a akcionáři jásají. Musk však prezentoval výsledky za první čtvrtletí, které skončilo rekordní, byť očekávanou ztrátou 710 milionů dolarů.

Akcie prudce spadly o 5,6 procenta na 284,45 dolaru. Hodnota Tesly se tím smrskla o 2,8 miliardy dolarů. Důvodem byla právě Muskova prostořekost, kterou server CNBC označil za bizarní. V amerických médiích dokonce padala srovnání s bankrotem energetické firmy Enron v roce 2002. Výsledkem pak bylo snížení cílových cen akcií Tesly od tří brokerských domů.

Musk byl přitom dosud komunikativní a dokázal si získat přízeň trpělivých investorů. Zřejmě nikomu jinému než tomuto vizionáři by tak dlouho netolerovali šňůru ztrátových let. To však může skončit. Tesla si totiž dříve či později bude muset jít opět na trh pro peníze.

Již před střetem s analytiky však požadovaný výnos u dluhopisů Tesly vzrostl. A jak ochotně asi banky z Wall Street Muskovi znovu půjčí, když je pozurážel v přímém přenosu. Zvláště, když riziko finančních potíží Tesly roste. Pokud vůbec, tak to tentokrát nebude levné. Musk tak poškodil svou firmu možná více než nedávné snížení ratingu, smrtelná nehoda řidiče v Modelu X či obavy investorů, že Tesla nedokáže zvýšit výrobu vozidel.