Daniel Novák: Průzkum a Armagedon

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Glos Hynek/Euro

Ministr financí měl nejspíš v posledních dnech lehké spaní. Napjatě totiž očekával, jak dopadne průzkum veřejného mínění, který objednalo jemu podřízené Generální finanční ředitelství na téma, jak veřejnost vnímá plánovanou elektronickou evidenci tržeb.

Výsledek byl krajně nejistý. Ráno telefon. „Tak jak?“ tázal se nedočkavě ředitele renomované výzkumné společnosti. „Pane ministře, tři čtvrtiny tomu věří,“ odpověděl sociolog. „Skvelé! Príďte si ku mne do Letenskej pre jedného Kmotra. A pak urobíme tu tiskovku!“ Pak si do diáře ještě poznamenal: „Poslať Kmotra aj Blaníkovi.“

Díky vedrům minulých dnů jsme měli možnost dozvědět se opět řadu zajímavých informací. Například že Správa státních hmotných rezerv dokáže v případě sucha přivést mobilním potrubím vodu až do vzdálenosti třiceti kilometrů. Mnohem podstatnější pro Čechy však je, že stejnou technologií by šel zařídit také nouzový přívod piva. V takovém případě by však byly důležité dobře ošetřené trubky.

V Česku přibývá budov mateřských škol, které výrazně překračují povolenou hodnotu koncentrace radonu, konstatoval vládní materiál. Škoda že se kabinet nezabýval také tím, že možná ještě více ve školkách roste koncentrace dětí.

Kdepak běh americké ekonomiky o život na podzim 2008. Natož řecká polízanice. Skutečný Armagedon, nukleární uragán či matka všech krizí (každý ať si vybere podle svého založení) teprve přijde. Až to rupne v Číně.