David Vagaday: Svíčky nepomůžou

zápisník, David Vagaday

zápisník, David Vagaday Zdroj: E15

Po posledních útocích ve Francii a Německu opět sílí volání po zavedení opravdu účinných opatření, protože svíčky a pláč nepomůžou. Jak taková opatření vypadají v praxi, ukazuje příklad z oslav Dne nezávislosti v hlavním městě USA.

Venkovní prostor pro pikniky, koncerty a trhy tam byl obehnán bariérami a dovnitř se chodilo jen určenými vchody s bezpečnostními rámy. Personál pečlivě prohlížel zavazadla, takže u bran vznikaly fronty. K tomu nechybělo patřičné nasazení všelijakých bezpečnostních složek a kolmo stojící autobusy sloužící jako pouliční bariéry (ty by zrovna v Nice zřejmě pomohly). Shrnuto a podtrženo, bezpečí není zadarmo, je vyměněno za mírné omezení pohybu. Jestli k takovému stavu dospěje i Evropa, je otázka pro politiky.

Vláda zamítla vyjmutí farmářských trhů z evidence tržeb. Šlo o nesystémovou výjimku, která by bezdůvodně zvýhodnila jen úzkou část podnikatelů, argumentovalo ministerstvo financí. O zvýhodňování jiných skupin podnikatelů různými dotacemi se materiál úřadu, který vede dotační přeborník Andrej Babiš, bohužel nezmiňuje.

Móda farmářských trhů nicméně neutichá. Další vzniknou na poměrně zajímavém místě, a sice poblíž Prahy v Čestlicích v hale po řetězci Gigasport. Pokrok se holt nedá zastavit. Neúspěšný rakouský sportovní obchod v souladu s trendy nahradí čeští sedláci s biopotravinami.