Die Tageszeitung: Laciné tepání do Britů

Euro

Euro

Proč vlastně britské veto evropského návrhu na změnu smluv ve prospěch fiskální unie způsobilo tolik povyku? Už před začátkem summitu se pravidelně objevovaly pochybnosti, zda je všech 27 zemí na stejné lodi.

A uvažovalo se o případném zúžení dohody na euroklub. Nyní je ale z britského „ne“ velké haló a tepání britského postoje má zřejmě odvést pozornost od skutečnosti, že Německo a Francie zdaleka nejsou tak zajedno, jak se snaží vystupovat. Britské veto má jednoduchý důvod.

V koaliční smlouvě britské vlády stojí, že v případě změn evropských smluv, jejichž důsledkem by byl přesun kompetencí do Bruselu, musí být v Británii v takové věci vypsáno referendum. Kdyby Cameron v Bruselu souhlasil, musel by před britské voliče předstoupit s absurdním požadavkem na posvěcení větší integrace EU, s níž většina Britů ani on sám nesouhlasí. Utrpěl by porážku a možná by přišel i o práci.

Cameron rozdělil Evropu, aby zachránil sebe, svou vládu a svou stranu. Merkelová nebo Sarkozy by se bezpochyby chovali stejně. Vlastně mohou oba Cameronovi spíše děkovat. Co by si asi svět pomyslel o politickém útvaru, který osud své fiskální politiky spojuje s referendem v zemi, jež vůbec nepoužívá jeho platidlo?