Dušan Kütner: Hypotéky na míru

zápisník, Dušan Kutner

zápisník, Dušan Kutner Zdroj: E15

Nejvyšší kontrolní úřad obvinil Státní fond kinematografie, že rozděluje prostředky netransparentně, což dokládá i pochybením u tří podpor ve výši 1,3 milionu korun. Úřad přitom zkontroloval přes dvě stovky podpor za 654 milionů za léta 2013 až 2015, takže pochybení se týkají hrůzostrašných 0,2 procenta udělené podpory.

Úřad se podivuje i nad tím, že hodnotitelé projektů mají velmi rozdílné názory na projekty. To je v době postmoderní, kdy nikdo moc neví, jaké hodnoty v umění platí a kdo je s kým větší kamarád, opravdu zločin. Navíc má NKÚ v tiskové zprávě chyby, neboť pobídky pro zahraniční producenty ve Francii nečiní dvacet procent, ale třicet. Možná méně bombastičnosti, to státním institucím sluší více.

Každý desátý člověk mající hypotéku za ni dá měsíčně tři čtvrtiny příjmů, téměř polovina lidí pak více než půlku. Toto zjištění musí poněkud kazit radost realitního trhu řičícího nadšením, jak trh prožívá boom a jakým jsou nízké úroky hypoték zázrakem. A to lze do budoucna čekat spíše nárůst sazeb, a tedy i vyšší měsíční splátky. To se bude hodně lidí za dalších pár let divit.

Hitem sociálních sítí se stala parodická hymna o odchodu Británie z EU. Praktických písní se ale nabízí více, zejména těch punkových v čele se Should I Stay or Should I Go od The Clash nebo God Save The Queen od Sex Pistols. Tak hlavně aby z toho nebyla Anarchy in the U. K.

Hypotéky: desetina Čechů dává na její splácení tři čtvrtiny příjmů