Dušan Kütner: Někdo by měl něco dělat

Směnárna Praha

Směnárna Praha Zdroj: E15

Léto je časem objevování Ameriky, a tím není myšlena první návštěva Manhattanu. To nadějný sedmadvacetiletý nejmenovaný politik za ODS spamující snad každý den půlku Česka kvůli komunálním volbám v Praze aktuálně dospěl k neotřesitelné pravdě – cyklisté by měli dodržovat předpisy.

Autor této a dalších hlubokých pravd typu „někdo by měl něco udělat“, srovnatelných s dávným cimrmanovským výrokem o tom, že ve školách by měla být zavedena lázeň… pardon kázeň, zřejmě hodlá brzy v disciplíně „názor kdykoliv na cokoliv“ zaujmout první místo Tomia Okamury.

Čemu by se Praha naopak věnovat měla, jsou směnárny, občas směle konkurující fíglům některých pražských taxikářů. Nejčastěji prý používají nekalé praktiky typu dvojích kurzovních lístků či informace o poplatku uvedené trpasličím písmem kdesi na okraji nabídky. Podle ČNB se sice počet nedůvěryhodných směnáren pohybuje řádově v jednotkách procent, škody na důvěře turistů a byznysmenů hodlajících si v centru Prahy vyhodit z kopýtka a reputaci Prahy jsou ovšem mnohonásobně vyšší.

Ať české metropoli zase tak moc nekřivdíme, jednoduché to nemají ani výrazně bohatší cestující. Skupina ozbrojenců v neděli večer přepadla v Paříži kolonu automobilů doprovázející nejmenovaného saúdskoarabského prince, kterého okradli o čtvrt milionu eur v hotovosti. Jak se princ vyrovnává se ztrátou několikadenního kapesného, již agentury neuvedly.