Dušan Kütner: Obskurnost kvete

Protesty za propuštění Vlastimila Pechance

Protesty za propuštění Vlastimila Pechance Zdroj: CTK

V krajských volbách se už o post ucházel kdekdo. Laťka obskurnosti ale opět klesla níž poté, co úmysl získat křeslo v Pardubickém kraji za Dělnickou stranu sociální spravedlnosti oznámil Vlastimil Pechanec odsouzený za rasovou vraždu Roma na sedmnáct let.

Pokud Pechanec z vězení sledoval politickou scénu bedlivě, bude se moci na mítincích hájit obvyklými slovy o hříších mládí či o tom, že každý správný chlap má nějaký škraloup. Jak řekl deníku Dnes, chtěl by se věnovat například sportu. Tak jistě, nabízí se třeba baseball, kickbox či střelba. Sport za využití nože, nástroje, jímž se vraždy dopustil, ještě vymyšlen nebyl.

Zděšení v poslanecké tvrzi vybudované vedle pražského Malostranského náměstí vyvolal návrh, aby mohlo parkoviště na náměstí sloužit místním a turistům pro klid a posezení, nikoli poslaneckým superbům, bavorákům a dalším vozidlům poslanecké nižší třídy. „S auty je to náměstí hezčí, smysluplnější, živější, prázdné bez aut mi to přijde podle návrhů, co jsem viděl, ošklivější, nelidské,“ svěřil se Aktuálně.cz poslanec za ČSSD Roman Váňa. Nezbývá než jej začít hluboce litovat, protože musí již léta nehorázně trpět ve svém volebním olomouckém obvodu.

Tamní Horní i Dolní náměstí auty nikdy příliš neoplývala, a dokonce přes ně chodí i místní. Ale třeba se už chystá i jejich zkrášlení a přeměna na dvě velká parkoviště. To bude, panečku, lidské krásy!

Čtěte také ze zápisníků dalších redaktorů E15: