Dušan Kütner: Svátek? Tak šup do IKEA

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: rarye, Flickr.com (CC BY 2.0)

Čtenáři a diváci jsou už více než týden pod palbou zpráv, vzpomínek, analýz i průzkumů na téma nadcházejícího pětadvacátého výročí sametové revoluce a ještě týden budou. Pro 43 procent lidí je přitom 17. listopad pouhým dnem volna, třicet procent mladých lidí do třiceti let netuší, proč se 17. listopad slaví – alespoň podle průzkumu agentury Médea Research.

Těžko říct, zda je to hodně, nebo málo, neboť podobně tomu je podle všeho i u dalších svátků včetně 28. října – pro nemalou část populace je to prostě jen den volna navíc. Povinnost obchodů mít o svátcích zavřeno by navíc vztah obyvatel Česka ke svátkům nevylepšil, ba naopak. Co z toho plyne? Vyhněte se příští pondělí IKEA a globusům – bude tam narváno.

S průzkumem přišel i svaz pivovarů. Češi by podle jeho výsledků nejraději šli na „jedno“ s Karlem Gottem, Jaromírem Jágrem a Lucií Bílou. Na čtvrtém místě se pak možná překvapivě umístil prezident Zeman, ačkoli holduje spíše jiným nápojům způsobujícím virózy. Že by mu v průzkumu pomohla i nedávno projevená schopnost nadprůměrně vulgární mluvy, tolik typická právě pro pivnice šesté cenové?

Na hlavu hlavy státu se za poslední týden snesla i kvůli neobvyklé mluvě tak velká kritika, že se dokonce našli i jeho zastánci. Petici na podporu prezidenta Zemana na stránkách petice24.com tak podepsalo za týden již 2200 odvážlivců. Toto číslo ale poněkud bledne ve srovnání s opačnou peticí za odstoupení prezidenta, kterou rovněž za týden podepsalo pětatřicetkrát více pitomců… pardon lidí, takže bezkonkurenčně vede žebříček peticí podle množství podpisů.