Evropská centrální banka opět zvýší úrokové sazby

Evropská centrální banka

Evropská centrální banka Zdroj: ČTK / AP / Daniel Roland

K jednacímu stolu dnes zasedne Evropská centrální banka. Ta s největší pravděpodobností opět utáhne měnové kohouty. V Komerční bance očekáváme, že všechny tři klíčové úrokové sazby zvedne o padesát bazických bodů. Další takovýto krok by měl podle naší prognózy následovat v březnu. V květnu, v červnu a v červenci by mělo jít již jen o standardní 25bodové zpřísnění měnových podmínek, přičemž v červenci by už měla růst pouze depozitní sazba. Ta by se tak měla vyšplhat až na 3,75 procenta.

Rizika se ovšem koncentrují ve směru ještě razantnějšího utažení měnových podmínek skrze úrokový kanál. Vše bude záležet na dalším vývoji inflace, která sice již zřejmě v říjnu loňského roku dosáhla v meziročním vyjádření vrcholu na úrovni 10,7 procenta, zpomalovat bude ale jen pozvolna. Jádrová inflace se bude podle naší prognózy pohybovat kolem pěti procent celé první pololetí letošního roku, přičemž nad dvěma procenty se bude držet až do konce roku 2024. Předpokládáme tak, že ECB bude muset zintenzivnit i kvantitativní utahování, tedy redukci své obří bilanční sumy.

Další podrobnosti o těchto krocích by mohla banka sdělit již na tomto zasedání. ECB již oznámila, že kvantitativní utahování zahájí v březnu, a to v rozsahu 15 miliard eur měsíčně. To je zatím ale relativně málo. Předpokládáme tak, že ho od září letošního roku rozšíří na 20–25 miliard eur měsíčně, přičemž reinvestice z pandemického programu začne omezovat v polovině příštího roku.

Se snižováním úrokových sazeb nebude moci ECB začít dříve, než si bude jistá, že se inflace v horizontu zhruba jednoho roku udrží poblíž inflačního cíle. První snižování sazeb proto očekáváme až na konci roku 2024. Kroky ECB by měly být podporou pro společnou evropskou měnu. Její kurz by se na konci letošního roku měl podle naší prognózy dostat na 1,12 dolaru za euro. Naopak na českou korunu bude zužování úrokového diferenciálu dopadat negativně. Své dosavadní zisky si podle nás pravděpodobně neudrží a v průběhu roku ji čeká mírné oslabování směrem k úrovním 24,25 koruna za euro.