Francouzští socialisté jsou před volbami v krizi

Francouzský premiér Manuel Valls

Francouzský premiér Manuel Valls Zdroj: CTK

Francouzský premiér Manuel Valls
Francouzský premiér Manuel Valls
francouzský premiér Manuel Valls (vpravo), vlevo Arnaud Montebourg
Francouzský premiér Manuel Valls
francouzský premiér Manuel Valls, britská Královna Alžběta a Princ Charles při 70. výročí vylodění spojenců v Normandii
7
Fotogalerie

Francie se připravuje na prezidentské volby. Svého kandidáta si už vybrala pravice, nyní je řada na levici. Situace v levicovém táboře je ale o poznání horší.

Francii čekají prezidentské volby. V nepříliš dobré situaci zastihly socialistickou stranu. Současný prezident ani vláda se netěší velké popularitě. Naopak v životní formě je kandidátka populistické Národní Fronty Marine Le Penová. Velké šance mají i pravicoví republikáni, kteří v primárkách zvolili ekonomického liberála Francoise Fillona.

Tváří v tvář nízkým preferencím se rozhodl nejvyšší úřad neobhajovat současný prezident Francois Hollande. Kromě nízké popularity mezi veřejností nemá on ani jeho vláda jasnou podporu ve straně. Některé výrazné osobnosti levice ho kritizují za přílišnou vstřícnost vůči byznysu. Ani to ale zřejmě od kandidatury neodradí premiéra Manuela Vallse. Valls však zatím kandidaturu neoznámil.

Valls platí mezi potenciálními uchazeči o prezidentskou nominaci za nejvíce středového. Jeho největším problémem je těsné spojení s politikou prezidenta Hollanda. Lze očekávat, že podobnou opozici jako prezident bude mít ve straně i premiér. I on je částí své strany kritizován za nerespektování levicových hodnot. Spolustraníky ze Socialistické strany rozděluje nejen názory na ekonomiku, ale i svými restriktivními návrhy na migraci a volný pohyb osob.

Zřejmě největším rivalem současného premiéra v primárkách bude Arnaud Montebourg. Na jeho jméně by se mohla shodnout právě levicová část strany. Montebourg byl do roku 2014 ministrem financí. Politiku vlády ale kritizoval z levicových pozic, považoval ji za příliš protržní. Nakonec nesouhlas vyjádřil rezignací na vládní funkci.

 Socialisté mají ještě jeden výrazný problém. Jako nezávislí se chtějí o prezidentský úřad ucházet další dvě výrazné osobnosti francouzské levice. Jednou z nich je výrazně levicový europoslanec Jean – Luc Mélenchon. Kandidaturu plánuje také Emmanuel Macron. Bývalý investiční bankéř byl delší dobu blízkým spolupracovníkem Francoise Hollanda. Po Hollandově příchodu do Elysejského paláce zastával vysokou pozici v jeho týmu. Po rezignaci Montebourga se stal jeho nástupcem na ministerstvu financí, kde setrval do letošního roku.

Vedení socialistické strany má obavy, že kandidatura nezávislých kandidátů ještě ukrojí několik procent z volebního zisku jejich kandidáta. Proto se snaží Mélenchona i Macrona přesvědčit, aby e zúčastnili primárek. "Povstaňte, všichni lidé levice! Musíme se střetnout s pravicí a potlačit vzestup Národní fronty," prohlásil na víkendové konferenci levice předseda socialistů Jean-Christophe Cambadélis.