Glosa Jany Havligerové: Jak na Moravě dávají bacha

Turisté

Turisté Zdroj: Eva Fornálová

Turisté
Turisté
Turisté
Turisté
5
Fotogalerie

V Česku přibývá turistů. Hotely, penziony i kempy se utěšeně plní nejen proto, že je léto, a nejen v Praze. Podle statistiků se v republice ve druhém čtvrtletí roku ubytovalo 5,2 milionu hostů, meziroční nárůst je vyšší než 14 procent.

Návštěvníci už nevyhledávají jenom metropoli nebo notoricky známá místa jako Český Krumlov či Telč. Přibývají ve všech krajích a zůstávají déle než jeden den. Je to stav, který se pomalu, pomaloučku začíná přibližovat snům všech tuzemských poskytovatelů služeb.

Zřejmě se ale nezamlouvá všem, a u výjimečných jedinců vzbuzuje přímo bdělost. Hodonínský zastupitel Roman Sedlačík na rodinu cizinců poslal strážníky. V kostce, nejdřív mu bylo podezřelé, kde se ve městě vzal „urostlý černoch mluvící lámanou angličtinou“.

Vysvětlení cizince, že jsou i s manželkou původem z Nigérie, mají německé občanství a vyjeli si na výlet, mu přišlo ještě podivnější. Tak konal. Jasně, je to exces. Ale pozor, aby nakonec bedekry některá místa v Česku nemusely označit za no go zóny.