Glosa Martina Čabana: Bohumínské rekviem

Jan Hamáček

Jan Hamáček Zdroj: ČTK

Dost se toho napsalo o tom, že před 25 lety byl do čela ČSSD zvolen Miloš Zeman, ve stejném sále, z nějž v neděli odcházel nový šéf strany Jan Hamáček.

Méně už se ví, že stejný hradecký sjezd v roce 1993 schválil usnesení, které zapovídalo sociálním demokratům „spolupráci s extremistickými stranami“. O dva roky později na sjezdu v Bohumíně bylo pod Zemanovým dohledem toto usnesení potvrzeno a upřesněno výčtem zakázaných stran, mezi nimiž nechybí ani KSČM.

Asi žádné usnesení žádného stranického orgánu nebylo tolikrát porušeno a tolikrát diskutováno. Mezi všemi diskuzemi stihli socialisté uzavřít desítky koalic s komunisty na obecní úrovni a posléze došlo i na úroveň krajskou. Přesto bohumínské usnesení nikdy nebylo zrušeno. Půlkulaté výročí jeho vzniku se prezident Miloš Zeman rozhodl oslavit tím, že přednese projev na dubnovém sjezdu komunistů. Za ta léta se komunistům podbízel leckdo lecjak, nicméně posledním prezidentem, který řečnil na komunistickém sjezdu, byl Gustáv Husák. Bohumínský pomníček časům, kdy se s extremisty nemluvilo, definitivně zapadal prachem reálpolitiky.