Babiš: Vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů je nyní jediná varianta

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Anna Vacková, E15

Premiér Andrej Babiš po jednání s ČSSD potvrdil, že jedinou nyní reálnou variantou vládního uspořádání je sestava jeho hnutí se socialisty tolerovaná komunisty. Řekl to po první schůzce s nově zvoleným šéfem sociální demokracie Janem Hamáčkem.

ČSSD si chce otestovat možnou spolupráci s ANO. Předložila proto novelu zákona, který by zrušil neproplácení prvních tří dnů nemoci. Změnu měl v programu už minulý kabinet. 

„Je naprosto nepřijatelné, aby byli zaměstnanci v 21. století trestáni za to, že onemocní. Pokud ostatní strany tvrdí, že jim jde o vyšší životní úroveň občanů, měly by náš návrh podpořit,“ řekl Hamáček.

O „zásadním problému“, kterým je pro sociální demokracii Babišovo trestní stíhání, se prý nebavili. „Hledáme programovou shodu, personálie jsme neřešili,“ uvedl Hamáček. Z priorit jmenoval podporu výstavby bytů pro mladé a seniory, růst důchodů a mezd, problematiku exekucí a progresivní zdanění. Strana také odmítá další privatizaci zdravotnictví a obecně veřejných služeb, je proti referendu o vystoupení Česka z EU.

„Předsedovi vlády v demisi jsem jasně řekl, že ČSSD je připravena konstruktivně jednat, ale že očekáváme korektní jednání z obou stran,“ doplnil Hamáček s tím, že další schůzka s ANO se uskuteční příští týden.

Komunisté, kteří jednají s Babišem o toleranci jeho menšinové sestavy, seznámili s výsledky rozhovorů prezidenta Miloše Zemana. Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa řekl, že funkční vládu s důvěrou Poslanecké sněmovny by chtěl mít do prázdnin.

Strany budou debatovat o společné zahraniční politice

Andrej Babiš po výzvě ODS uspořádá schůzku předsedů sněmovních stran o zahraniční a evropské politice. ODS mu nabídla pomoc při formulování zahraniční a evropské politiky. Předseda ODS Petr Fiala by chtěl společně s ostatními stranami hledat národní konsenzus v otázkách, které se řeší na úrovni Evropské unie, například migrace.

"Určitě bychom se měli snažit diskutovat v zahraničí a Bruselu jednotně," uvedl Babiš po jednání s tím, že naplánuje schůzku předsedů sněmovních stran. Připustil i vznik deklarativního dokumentu k evropské politice, jak o něm mluvil Fiala.