Glosa Martina Čabana: Metnar a hon na diplomky

Lubomír Metnar

Lubomír Metnar Zdroj: ČTK

Ministr obrany se měnit nebude. V otázce své diplomové práce nakonec Lubomír Metnar získal zastání jak své alma mater, tak i neosobních technologických nástrojů pro odhalování plagiátů a v neposlední řadě také premiéra Andreje Babiše. To se nepovedlo předešlým dvěma obětem „honu na diplomky“ Taťáně Malé a Petru Krčálovi, jejichž práce zpětně odsoudily i školy, na kterých vznikly. 

Nutno říci, že důvody, proč by Metnar neměl být minstrem, by se našly i bez diplomky. Na vlastní žádost vstoupil nedlouho před listopadem 1989 do Pohotovostního pluku SNB. Listopadové revoluce se v něm nedočkal, ale Palachova týdne ano.

Ještě loni byl dnešní ministr obrany členem podivného hnutí BOS, které kromě jiného prosazovalo odchod Česka z NATO a EU. To jsou však ve vládě vedené bývalým komunistou a zřejmě i spolupracovníkem StB, který má navrch na krku trestní stíhání, asi marginální prohřešky. Ne-li přednosti. Kdyby se za takových okolností staly „sekerou“ lajdácké citace v diplomce, bylo by to vlastně úsměvné.