Metnar: Udělal jsem chybu, funkci ale kvůli diplomové práci nesložím

Lubomír Metnar

Lubomír Metnar Zdroj: ČTK

Ministr vnitra Lubomír Metnar vystoupil 1. března 2018 na briefingu v Praze k situaci na České poště
Ministr vnitra Lubomír Metnar vystoupil 1. března 2018 na briefingu v Praze k situaci na České poště
Ministr vnitra Lubomír Metnar vystoupil 1. března 2018 na briefingu v Praze k situaci na České poště
Ministr vnitra Lubomír Metnar vystoupil 1. března 2018 na briefingu v Praze k situaci na České poště
Ministr obrany Lubomír Metnar má nesrovnalosti v diplomové práci. Podle Ostravské univerzity ale nejde o plagiát
6
Fotogalerie

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) oznámil, že nebude kvůli nesrovnalostem ve své diplomové práci rezignovat. Je přesvědčen, že se na rozdíl od bývalé ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO) a exministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD) nedopustil plagiátu. „Mým úmyslem nebylo podvádět,“ řekl na páteční tiskové konferenci Metnar a omluvil se veřejnosti i autorovi knihy, ze které čerpal. Za Metnara se postavil také premiér Andrej Babiš (ANO).

„Před 14 lety jsem udělal chybu a teď mě to mrzí,“ řekl Metnar, který si nechal k práci zpracovat posudek. Ten potvrdil, že se nejednalo o plagiát. „Diplomovou práci jsem obhájil, seznam literatury obsahují všechny zdroje, se kterými jsem pracoval,“ řekl Metnar.

Již v pátek dopoledne potvrdila Ostravská univerzita, kde byla práce obhájena, že se nejedná o plagiát, ale jen o špatnou práci se zdroji. Metnar v diplomové práci z roku 2004 neuváděl přebírané citace. „Výsledkem posouzení textu je závěr, že se autor práce Lubomír Metnar nedopustil vědomého plagiátorství,“ uvedl mluvčí univerzity Adam Soustružník.

Babiš na dotaz ČTK napsal, že Metnar má nezávislé posudky dvou škol, že jeho práce není plagiát. "Zároveň se k jeho práci vyjádřil autor, z jehož knihy čerpal. Ano, pan Metnar měl lépe pracovat s citacemi, ale odborníci se shodují, že diplomová práce plagiátem není. Mně to stačí. Jsem přesvědčen, že ze svého postu odcházet nemá," uvedl premiér.

Ministr zadal posouzení práce také Policejní akademii ČR. "Je potřeba říci, že posudky Policejní akademie, Ostravské univerzity i vyjádření IT specialisty z Vysoké školy ekonomické Jana Macha shodně tvrdí, že má práce není plagiátem," uvedl. "Po zhodnocení celé situace a všech dostupných informací, které tady zazněly, jsem se rozhodl, že panu premiérovi rezignaci nabízet nebudu," řekl. 

Na novinářský dotaz týkající se dalších údajných pochybení v práci Metnar řekl, že "v současné době nebude slovo od slova rozebírat" svou diplomovou práci. 

Posudek Policejní akademie, který novinářům poskytlo ministerstvo obrany, dospěl k podobným závěrům jako Ostravská univerzita. Chybějící citace označil za nedostatek, práce ale podle něj není plagiátem. "Student nezatajoval použité zdroje. Práce vykazuje dílčí nedostatky, nutno však seriózně říci, že tyto nedostatky byly odstranitelné před odevzdáním práce a nejdou jen k tíži samotného studenta, ale též vedoucího diplomové práce," uvádí dokument, pod kterým je podepsán prorektor pro vnější vztahy a zahraniční styky František Hřebík.

Metnar vystudoval Vyšší policejní školu Ministerstva vnitra, později při zaměstnání Pedagogickou fakultu Ostravské univerzity, kde získal titul magistr. Česká televize v úterý uvedla, že jeho diplomová práce obsahuje seznam použitých zdrojů, je v ní ale velmi málo průběžných odkazů. Některé strany jsou převzaty nebo jen mírně upraveny bez jasného vyznačení, že jde o převzatý text.

V minulých dvou týdnech kvůli podezření z opisování v bakalářské a diplomové práci rezignovali dva další ministři koaliční vlády ANO a ČSSD, ministryně spravedlnosti Taťána Malá a ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD). V jejich případech ale panovaly pochybnosti, zda jsou vůbec jejich práce původní.