Glosa Petra Peška: Bez servítek a větších tahanic

Ministr vnitra Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po vyhlášení stavu nouze

Ministr vnitra Jan Hamáček a premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po vyhlášení stavu nouze Zdroj: ČTK

Nová, ještě přísnější opatření vyhlášená vládou kvůli šíření koronaviru jsou bezpochyby drakonická. A podobně jako u první, z dnešního pohledu mírnější dávky omezení platí, že jsou sice nepříjemná, ale nutná.

I kdyby se zpětně ukázalo, že trochu přehnaná. Lepší toho nyní dělat víc, než nebezpečnou pandemii podcenit.

Ještě ve větší míře bude ochromen společenský život, cestování za hranice republiky se dotknou restrikce, které znají z minulosti jen lidé středního a vyššího věku. Byť tehdy obcházelo Evropu strašidlo komunismu, nikoliv přízrak s kódovým označením COVID-19. A zapadnout by nemělo ani to, že poprvé v dějinách samostatné České republiky byl na jejím celém území vyhlášen nouzový stav.

A právě s tím se pojí i malá přetahovaná o kompetence a popularitu, která se kvůli novým opatřením rýsovala. S vyhlášením nouzového stavu se pojí i ustavení Ústředního krizového štábu. V jeho čele ovšem nestojí premiér, nýbrž ministra vnitra (případně ministr obrany, pokud jde o hrozbu vnější). Což je třeba vidět optikou současné mocenské situace.

Premiérem je Andrej Babiš, šéf silnější koaliční strany a hlavně člověk, která se rád prezentuje jako řešitel všeho možného. Včetně koronaviru, kdy po svém boku měl tak maximálně ministry za hnutí ANO. A ministrem vnitra je Jan Hamáček, předseda tonoucí koaliční strany, který byl za současné krize spíše v mediálním pozadí.

Nakonec, přinejmenším navenek, ale převážila racionalita před řevnivostí. Premiér Babiš sice na čtvrteční tiskové konferenci jen tak mimoděk prohlásil, že „nouzový stav řídí vláda“ – tedy ani slovo o ministru vnitra – více toto téma ale nerezonovalo. A rozumně ho neotvíral ani ministr Hamáček. Vládní oznámení působilo synchronně a státotvorně jej podpořila i opozice.

To vše je správné. Není čas na koaliční tahanice či půtky mezi vládou a jejími oponenty. K tomu bude ještě příležitostí dost. Kabinet si nyní zaslouží podporu, zároveň je ale třeba i nyní kontrolovat, aby opatření nebyla zneužívána. A aby kromě „velmi drakonických opatření“, jak nové restrikce pojmenoval ministr Hamáček, konečně přestala váznout distribuce respirátorů a dalších ochranných pomůcek.