Glosa Petra Peška: Odcházení VK mladšího

Václav Klaus představil své nové hnutí nazvané Trikolóra.

Václav Klaus představil své nové hnutí nazvané Trikolóra. Zdroj: Profimedia.cz

Průběh demonstrace proti vládním opatřením namířeným proti koronaviru. (10. leden 2021)
Průběh demonstrace proti vládním opatřením namířeným proti koronaviru. Vystoupil na ní například i Václav Klaus. (10. leden 2021)
Restaurace pro rok 2020 patrně zavřely, poslední čepované pivo si dal i Václav Klaus s poslankyněmi Majerovou Zahradníkovou a Hyťhovou
Exprezident Václav Klaus během rozhovoru pro Blesk v lednu 2021
5
Fotogalerie

Málokterému politikovi v takové pozici by se podařilo to, co Václavu Klausovi mladšímu. Jeho strana za sebou má nevalné volební výsledky, preference ani výhledy také nejsou nic moc. Přesto jeho oznámení o odchodu vyvolalo velkou pozornost, barvité komentáře a všemožné spekulace.

Není se čemu divit. A nejen proto, že je synem bývalého premiéra a prezidenta. I on sám je výraznou osobou veřejného a mediálního života. O to víc jeho oznámení zaskočilo, a to i samotné členy Trikolóry.

Jeho politický projekt, který rozjel po dramatickém odchodu z ODS, nebyl špatně vymyšlený. Očekávání příznivců Trikolóry ani obavy protivníků, že nějak výrazněji ukrojí z už tak malého pravicového koláče, se ale nenaplnily.

Příčin může být hodně. Ať už jsou to někteří lidé v týmu, kterými se obklopil. Anebo jeho styl. Ostatně ani samotné oznámení odchodu – příspěvkem na Facebooku – není asi zrovna obvyklé. Trikolóra se prostě ukázala nad jeho politické schopnosti.

Nabízejí se samozřejmě otázky, co bude dál. Se stranou, Václavem Klausem mladším i jeho otcem, který společně se svým institutem získával na chod Trikolóry stále větší vliv.

Spekulací se vyrojila celá řada. Že VK mladšího nahradí v čele strany VK starší. Což se samozřejmě nedá vyloučit – jako většina věcí na světě – ale je to představa trochu divoká. Jakkoliv teď může vliv bývalého prezidenta na chod Trikolóry vzrůst.

Pak jsou tu odhady směrem k prezidentským volbám, a to v souvislosti s oběma. Politické akcie mladšího z Václavů Klausů jsou nyní nízko, utekl z boje. Na druhou stranu pořád lepší než prošustrovat sněmovní volby, navíc politická paměť je u nás krátká.

Pro bývalého prezidenta by zase výraznější stranické angažmá mohl být odrazový můstek, ale ani to by samo o sobě nestačilo.

A jsou tu i další spekulace. Zda přeci jen nemohlo dojít k nějakým tichým dohodám s SPD, ať už směrem ke sněmovním či právě k prezidentským volbám. Právě Okamurovce nedávno exprezident Klaus označil vedle Trikolóry za jednu z mála volitelných stran. Spekulovat by se prostě dalo donekonečna.

Po úterku je jisté pouze to, že Václav Klaus mladší Trikolóru do říjnových voleb nepovede. A ukazuje se též, že nejen revoluce, ale i politické strany požírají své děti…