Glosa Petra Peška: Oranžoví sobě

ČSSD

ČSSD Zdroj: Profimedia

Sociální demokraté udělali v pátek večer čáru za tahanicí, kterou odstartoval jejich požadavek na výměnu ministra kultury. Požadavek možná diskutabilní, špatně uchopený, ale zcela oprávněný. Rozhodli se zůstat ve vládě, přestože tam neprosadili svého původního kandidáta. Jejich poslanecký klub se neztenčil, i když z něj zaznívaly rebelantské hlasy o podpoře vlády i bez účasti ČSSD. A nakonec krizi ustál i šéf strany Jan Hamáček, byť z odbojného Ústecka zněly výzvy k jeho odchodu.

Pro odchod strany z vlády hlasovala zhruba čtvrtina předsednictva (11 ze 42 přítomných). To není tak málo, aby se dalo volání po odchodu koalice bagatelizovat, ale ani natolik hodně, aby se z toho dalo dělat drama. Byť například první místopředseda strany Roman Onderka se zdržel, což není zrovna jednoznačná podpora vládní účasti – jakkoliv se to na následné tiskové konferenci snažil bagatelizovat.

Je jistě jen náhodou, že sotva si Michal Šmarda rozmyslel svoji ministerskou kandidaturu, našla ministryně financí za ANO další miliardy na resortní hračky členů vlády za ČSSD. A sotva se objevil jeho stranicky silný náhradník Lubomír Zaorálek, utichlo volání po odchodu z vlády. Ohrožena najednou přestala být i Ústava, přestože k jejímu nerespektování ze strany prezidenta Zemana evidentně došlo. A zapomenuto je i překrucování koaliční smlouvy.

V tuto chvíli je předčasné říkat, jakým ministrem kultury Lubomír Zaorálek bude. Vnitrostranicky byla ale jeho nominace evidentně chytrý tah. Jakožto někdejší kritik premiéra Babiše a oponent prezidenta Zemana může pro ČSSD sloužit jako argument, že až tak ponížena nebyla. A k tomu ty vydyndané miliardy...

Sociální demokraté – tedy přinejmenším jejich vedení – jsou s řešením nastalé situace zjevně spokojeni. A je pravda, že vzhledem k vypjatým emocím, silným řečem a patové situace, jež se během krize objevovaly, může výsledek vypadat téměř jako idylka. Mocenská rovnováha se sice vychýlila, ústavní pravidla zaplakala a rozpočtu se ještě víc pustilo žilou…ale jedeme dál. Do další zatáčky.