Igor Záruba: Na okraj summitu - Kdeže ty časy jsou

Hollande, Merkelová

Hollande, Merkelová Zdroj: profimedia.cz

Doby, kdy si německá kancléřka Angela Merkelová a „malý velký“ francouzský prezident Nicolas Sarkozy notovali tak, až z toho měl zbytek Evropy kopřivku, jsou nenávratně pryč. Už červnový summit, premiérový pro nového pána Elysejského paláce Francoise Hollanda, nepokrytě ukázal, že Paříž nehodlá skákat podle píšťalky Berlína.

Tehdy se k Hollandemu přimkli Ital Mario Monti a Španěl Mariano Rajoy, a Merkelová musela po triku této trojice, spočívajícím po ranní prezentaci výsledků vrcholné schůzky jakožto italsko-španělského triumfu, doma hodně co vysvětlovat.

Druhé kolo německo-francouzské přetahované zažil Brusel v noci na dnešek. Merkelová, ve snaze zachránit co nejvíce ze skicy chystané bankovní unie, se nechala slyšet, že před rychlostí vzniku chystaného bankovního dohledu dává přednost důkladné přípravě tohoto kroku. Jinak řečeno, dozor se nemá rozjet zkraje roku 2013, jak se plánovalo. Což je nůž do zad zájmům silně zadlužené Francie, Španělska a Itálie, které potřebují peníze. A ty, jak známo, mohou přijít z trvalého stabilizačního mechanismu ESM teprve tehdy, až bude existovat nová bankovní supervize.

Výsledek koluje tiskovými agenturami. Dohled nezačne fungovat od ledna, pochvaluje si Němka. „Kontrola bude ještě letos, ale samotný start si vyžádá ještě pár týdnů a měsíců práce,“ připouští Hollande. Pro úplnost: závěrečné usnesení summitu mluví o závazku vypracovat právní rámec tohoto kroku k 1. 1. 2013 a o „operativní implementaci“ napřesrok. Je to jedna: jedna, rozsoudila duel média.

Nebyl by to ovšem Hollande, aby si nepřisadil. Jako záminka mu posloužila myšlenka Němců, aby se měnový komisař stal Panem Euro a nemusel svá rozhodnutí, hlavně ta týkající se rozpočtové disciplíny členů EU, konzultovat se zbytkem komise. Stal by se tak zosobněním ztráty další části národní suverenity. Čili té, o niž chce zuby nehty bojovat Francie.

„Když dostaneme eurobondy, je přísná kontrola legitimní. Ale tak daleko ještě nejsme,“ pronesl nad ránem Hollande. Šlo o cílená slova – jestli je na něco vyloženě háklivá, je to představa, že by se problémové ekonomiky měly oddlužovat vydáváním společných evropských obligací. Ty by srazily úroky u marodů, ale zvedly výnosy německých Bunds.

Jak se bude vztah obou lídrů dále vyvíjet, není jasné. Jisté zato je, že v ringu se znovu octnou už za měsíc. Tématem je finanční plán na léta 2014 až 2020. Včetně licitace nad dodatečným přihozením letošních peněz pro vyschlý .

See you soon, říká se v evropském ústředí. Novináři se těší už teď.