Jan Šindelář: ČD Cargo jde ve stopách ČSA

ČD Cargo

ČD Cargo Zdroj: cdcargo.cz

ČD Cargo vykázalo olbřímí ztrátu dvě miliardy korun. Sen o slepici, která snáší mateřským Českým drahám zlaté dividendy, je definitivně pryč.

ČD Cargo vykázalo olbřímí ztrátu dvě miliardy korun. Sen o slepici, která snáší mateřským Českým drahám zlaté dividendy, je definitivně pryč. Ztrátu mimo jiné společnost nahnala pod vedením Gustava Slamečky, který byl loni na podzim po velkém tlaku vedení ČD „odejit“. Podle informací některých médií si přitom v rámci konkurenční doložky odnesl roční plat v řádu milionů korun. Otázkou je, co by mohl dobře prosperující soukromé konkurenci prozradit.

Cestu, jíž se ČD Cargo bohužel ubírá, prošlapaly už v letech nedávno minulých České aerolinie. Vedení dosazené politiky přivedlo firmu téměř k bankrotu. Proto si novináři po dlouhých letech špatných zpráv rádi zajásali nad úspěšnou privatizací aerolinií do rukou Korejců.

V jásotu ale jako by zanikl fakt, že ČSA stále nelétají se ziskem. Žijí z finančního polštáře, který si zajistily prodejem dceřiných firem. Českým letadlům i vlakům přejeme rychlý návrat do zisku, aby bylo možno opět jásat.

Ačkoli se to nezdá, mají na jaře silničáři stejně důležité úkoly jako v zimě. V rozkvetlých alejích musejí zamést nepořádek, který v zimním nečase na silnice z dobrých důvodů nasypali. Vrstva dávno nepotřebného posypu ohrožuje především motocyklisty, prašnost navíc obtěžuje i nemotoristické obyvatelstvo. Bohužel stejně jako v zimě nestačí silničáři sypat, tak na jaře nestačí uklízet a látat. Snad díky všudypřítomnému jarnímu optimismu se jim ale teď rozhodně méně nadává.