Jan Šindelář: Dlaždič hrdina

Pražská dlažba

Pražská dlažba Zdroj: profimedia.cz

V srpnu uprostřed tropických veder jsem na tomto místě oslavoval jako hrdiny dělníky, kteří zalévali dálnice a silnice horkým asfaltem. V mrazivý prosincový čas bych rád vyzdvihl jejich kolegy dlaždiče.

V jedné z nejdůležitějších ulic na Žižkově začala na přelomu listopadu a prosince desítky let očekávaná proměna oranice v dlážděný chodník. Uprostřed prací udeřil déšť, sníh a mráz, dlaždiči nejprve zapadli po kolena do bahna, které posléze zmrzlé museli odlupovat sbíječkou spolu s asfaltem. Zatloukání kostek však nepřerušili a po vzoru sovětských úderníků pokračují v práci bez ohledu na povětrnost. Na důkladné zhlédnutí výsledku si však budeme muset počkat do jara.

Dlaždiči zřejmě doplatili na úřední logiku, podle které se čeká do poslední možné chvíle a pak se rozpouští rozpočet před silvestrem. Bez ohledu na možné následky kvalitativní i zdravotní.

Přitom už i Ředitelství silnic a dálnic pochopilo, že je lepší dělat jarní údržbu na jaře a nikoliv na podzim. Pražský komunál k tomu teprve musí dospět.

Hledání nového ministra dopravy místy svou absurditou připomínalo hledání direktora chemičky v seriálu Okres na severu. Ubíralo se velkým obloukem, aby nakonec dopadlo tak, jak psal tento deník na samém začátku. Tedy výměnou rezortů mezi LIDEM a ODS. Na celé věci je nepochopitelný zejména tlak LIDEM na okamžitý odchod vlastního ministra Pavla Dobeše, aniž by byl znám jeho nástupce.

Muselo na ministerstvu skutečně nastat čtrnáctidenní bezvládí?