Jana Havligerová: Ať žije populismus

Výtržník si po střelbě na prezidenta v klidu zapálil cigaretu

Výtržník si po střelbě na prezidenta v klidu zapálil cigaretu Zdroj: ctk - Roman Vondrous

Útok na českého prezidenta se dostal do médií po celém světě, tahle informace o stavu České republiky zaujala novináře Evropě, Americe, na Novém Zélandu či v Jihoafrické republice. Třeba na amerických serverech lze nejčastěji najít výraz „bezpečnostní děs“.

A to ještě zahraniční žurnalisté netuší, že pomalu reagovala nejen ochranka hlavy státu. Že střelec z místa činu klidně odešel a před zatčením ještě stihl pohovořit s novináři. Není zbytečnějšího hesla než Pomáhat a chránit.

Základní věci v Česku selhávají, zato populismus roste. Jeden z programových bodů Jana Fischera, který by rád na Pražském hradě nahradil Václava Klause, volá po nové prezidentské pravomoci: hlava státu by měla mít – spolu s premiérem – možnost rozpustit sněmovnu. Fakt je autokracie lepší než demokracie?

Politické hnutí Severočeši. cz, respektive jejich kampaň před krajskými volbami, je opravdu lákavá. Najaté hostesky na mítincích rozdávají slosovatelné kupony, na něž ten nejšťastnější vyhraje automobil Škoda Citigo, ti méně šťastní mobilní telefony. Možná už opravdu přišla doba, kdy by prezident mohl místo voleb vyhlašovat losovačky.

Ověřování podpisů na peticích pro přímou volbu prezidenta přijde na zhruba jedenáct milionů korun, zakázka nejspíš připadne společnosti Hewlett-Packard. Bez výběrového řízení. Důvod – časová nouze. Jak jinak. V to, že oběma komorami parlamentu přímá volba projde, nevěřili sami politici tak dlouho, až teď vůbec na nic nezbývá čas.