Jana Havligerová: Bitva o Norsko

Norské úřady posílají mladšího syna českých rodičů Michalákových do adopce. Ke staršímu ztrácí matka Eva Michaláková (na snímku) podle rozhodnutí rodičovská práva.

Norské úřady posílají mladšího syna českých rodičů Michalákových do adopce. Ke staršímu ztrácí matka Eva Michaláková (na snímku) podle rozhodnutí rodičovská práva. Zdroj: ctk

Kauza Evy Michalákové, které norská sociální služba – zatím definitivně – odebrala syny, nebývale rozhýbala českou politickou scénu. Politici, kteří se k ní nevyjádřili, by se dali spočítat na prstech ruky. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) dokonce žádal o vyhoštění norské velvyslankyně Siri Ellen Sletnerové z Česka a přerušení diplomatických vztahů s touto zemí.

Prezident Zeman přitakal, že je to dobrý nápad. Nakonec se ale spokojil s tím, že diplomatku nepozve na oslavu státního svátku České republiky 28. října. Uff… Bylo to o prsa, div jsme Norsku vyhlásili válku. Myslí ale ještě vůbec někdo na ty děti?

V minulém týdnu to naplno rozbalili občanští demokraté. Tedy podzimní kampaň určenou podle předsedy ODS Petra Fialy všem aktivním pracovitým lidem, kteří se chtějí o sebe starat sami. Bývalá nejsilnější vládní strana, dnes málem nejslabší opoziční, chce zjednodušit byrokracii a daňový systém, některé daně chce snížit a jiné rovnou zrušit. Jako bychom to už někdy slyšeli. Včetně hitu o rovné sazbě daně z příjmů bez výjimek, odpočtů a slev nebo o jednotné sazbě daně z přidané hodnoty. Bohužel tím pádem také víme, jak ta písnička dozněla.

Vlna nevole se valí i sociálními sítěmi. Piškoty Opavia už nejsou to, co bývaly. Což nám, jejich konzumentům, zpěnilo žluč. Jiná je barva, tvar i chuť tradiční pochoutky, na níž vyrostlo několik generací. Jak poznamenal jeden z konzumentů, tenhle pamlsek už nechce žrát ani jeho pes. Vlastník Opavie, americká společnost Mondelez, přesunula výrobu piškotů z Opavy do Polska a brání se tím, že technologická linka je ještě v záběhu. Ochotna je přiznat pouze „občasné odchylky ve změně tvaru“. Tak to jí tedy nežere nikdo.