Jana Havligerová: Blbá nálada teprve přichází

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: CTK

Budoucí prezident Miloš Zeman je rozhodnutý vyvěsit na Hradě vlajku EU. Na slavnostní akt jejího vztyčení dokonce hodlá pozvat předsedu Evropské komise Josého Barrosa.

Hned jeden z prvních počinů nové hlavy státu docela určitě stmelí národ. Tak přece jenom budeme mít prezidenta sjednotitele.

Poslanec David Rath poslal do sněmovny návrh na změnu ústavy. Mimo jiné v něm stojí, že by prezident měl řídit zasedání vlády. Dobrý pokus, jak zažádat o milost.

Češky nebudou mít právo oficiálně používat příjmení v mužském tvaru. Senát návrh novely, která tuto variantu povolovala, zamítl. Aby ne. Jezdí si to a studuje po světě a domů vozí cizácké manýry. Zakázat by se měla i možnost nosit po svatbě dvojí příjmení. Kdo si má ty dlouhé složeniny pamatovat. A křestní jména jako Ornella jakbysmet. Jako bychom neměli hezká česká jména, slovanského původu. Je jich spousta: Křesomysla, Budislava, Kazimíra …

Se svým životem je spokojená víc než polovina obyvatel země, úplně přesně 56 procent občanů. Desetina lidí je spokojená dokonce velmi, pouhých osmnáct procent je nespokojeno. Zbývajících šestadvacet procent Čechů je „ani spokojeno, ani nespokojeno“. Vyplývá to z nejnovější ankety CVVM, agentuře odpovídalo 1 047 dotázaných.

Zajímavé je i další zjištění. V porovnání s první polovinou roku 2011 je nynější výsledek průzkumu mírně horší.
Tehdy bylo se svým životem spokojeno jedenašedesát procent lidí. Takže pozor, blbá nálada nevládne, teprve plíživě nastupuje.

Gábina Partyšová: Než přišla Ornella, nikoho nezajímalo, co cítím a jaká opravdu jsem