Jana Havligerová: ČD jedou, Okamura také

Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: E15

Výzkumné agentury po famózních úspěších s prognózami výsledku krajských voleb a prvního kola prezidentské volby zacouvaly. Rozhodly se, že veřejnost výhledy voličské podpory Karla Schwarzenberga a Miloše Zemana před velkým finále raději nebudou obtěžovat.

Ankety sice pořádají, šetření – vyjma ppm factum – si však hodlají nechat pro svou potřebu, případně sesbíraní data zveřejní až po zvolení nové hlavy státu. Daniel Kunštát z CVVM uvedl, že dotazníky rozesílají poštou, a proto budou k dispozici až po volbách. Agentura STEM by data zveřejnila jen na objednávku, jinak bude pracovat rovněž jen pro vlastní potřebu.

Termín výzkum veřejného mínění dostává nový význam, vlastně ho s klidem můžeme nahradit rčením s křížkem po funuse.

Tomio Okamura pokračuje v tažení proti politickému systému. Měli bychom prý mít právo nejen si svého politika přímo zvolit, ale v případě, že nám nebude vyhovovat, také v referendu odvolat. Totéž by mělo podle něj platit i o zákonech. To by pane byla idyla. Novákům by se nelíbili Nováčci, Aničkám Andulky a tak dál a tak dál. A zákony? To je jasné – okamžitě zrušit všechny o daních.

České dráhy jedou. I loni pokračovaly v obnově zastaralého vozového parku, takže průměrné stáří vozidel národního dopravce se k lednu meziročně snížilo o dva roky, a to na 23,4 roku. Aby bylo jasno, průměrný věk znamená dobu od uvedení vozidel do provozu a za nové vozy se počítají i ty, které byly modernizovány. Tak šťastnou cestu.