Jana Havligerová: Daj-li medaili

Udělování státních vyznamenání, ilustrační foto

Udělování státních vyznamenání, ilustrační foto Zdroj: ctk

Poslanci by chtěli oceňovat osobnosti, které se významně zaslouží o demokracii – podle vlastního výběru a opravdu jen pár vybraných. Podle úvah vedených ve sněmovním podvýboru pro přípravu návrhů na propůjčení či udělení státních vyznamenání by to každoročně měli být tak tři lidé. Dva občané Česka a jeden ze zahraniční. Metály udělují prezident republiky, vláda, Senát, ministerstvo kultury.

Jen Poslanecká sněmovna nic. Ale oni to zákonodárci jistě napraví. Než to bude, můžete si zazpívat: Já se těšil na tu medaili, daj-li mně ji, anebo nedaj-li…

Dokument Matrix AB režiséra Víta Klusáka o Andreji Babišovi má po premiéře. A tak je venku i hodnocení, jímž snímek ocenil sám podnikatel, předseda ANO a vicepremiér: „Ještě v životě jsem nezažil takový obrovský podraz, jak na mě připravil pan Klusák,“ pravil. Vyjádřil se samozřejmě obsáhleji a neopomněl ani slovo lež. Zajímavé. Podraz a lež jsou výrazy, které AB zvládá hezky česky.

Evropská komise je ochotna zvážit, zda je nutné zavádět letní čas, pravila eurokomisařka pro dopravu Violeta Bulcová. Tedy bude-li mít k dispozici nové důkazy a systematičtější přístup, než vykazuje iniciativa chronických stěžovatelů, tedy europoslanců, vědátorů, energetiků a tak dál. Dosavadní studie podle Bulcové přinesly smíšené výsledky, ze kterých nelze vyvodit nic přesvědčivého. Nazdar hodiny, to zas bude prací o nesmrtelnosti chrousta.

Správa železniční a dopravní cesty nemá žádné dokumenty o tom, že by pro ni pracovala pražská politička Radmila Kleslová (ANO). Bývalý ředitel státní firmy Jiří Kolář připouští, že mu radila, a myslí si, že se příslušné spisy nejspíš někde ztratily. A to se hodí.