Jana Havligerová: Fauly se nevyplácejí

Zřejmě odcházející pražský primátor Tomáš Hudeček

Zřejmě odcházející pražský primátor Tomáš Hudeček Zdroj: Anna Vackova, E15

Politika bývala jednou z mála disciplín, v níž fauly mohly přinést jednoznačný zisk. Zdá se, že už skutečně můžeme říkat – bývala.

I když i tady samozřejmě platí výjimky. Je jich ale, alespoň z pohledu letošních komunálních voleb, čím dál méně. Zato přibývá situací, v nichž fauly vedou k tomu, že se daná politická strana vyautuje. Stačí se podívat na pár nejkřiklavějších případů: Praha, Ostrava, Brno, Ústí nad Labem.

V hlavním městě suverén minulých komunálních voleb, TOP09, ztratil prvenství. Příčina – jednoznačně vnitřní hádky a podrazy, díky jimž končící primátor Tomáš Hudeček poskládal stranickou kandidátku. Ostravu, jednu z bašt sociální demokracie, nyní ovládlo hnutí ANO. Pro socialisty je to tvrdá rána i přesto, že stále mají šanci dosáhnout na post primátora.

Druhá příčka ČSSD je svým způsobem dohrou parlamentních voleb, před kterými ostravští sociální demokraté při vnitrostranickém převratu odstranili ze scény populárního primátora Petra Kajnara, a nevábná aféra skončila dokonce jeho vyloučením ze strany.

V Brně zase éru sociálnědemokratického primátora Romana Onderky vlastně ukončili recesisté.
Hnutí Žít Brno, které si z Onderky už drahnou dobu dělalo legraci, nakonec s podporou Pirátů získalo třináct procent hlasů. Bez legrace, Onderka před volbami fauloval, a nejspíš tím skutečně sociální demokracii poslal do autu. Občané ČSSD spočítali obstrukční postup magistrátu kolem místního referenda o přesunu brněnského nádraží. Nepomohlo ani to, že záporné rozhodnutí politiků posvětil i soud.

A příklad poslední, Ústí nad Labem. Opět jasný debakl ČSSD. Porazilo ji nejen ANO, ale i nové místní hnutí PRO! Ústí, které sdružuje představitele místních iniciativ. Stačilo jen málo a sociální demokraté by skončili až čtvrtí. A ať se budou snažit porážku interpretovat jakkoli, jedno je jasné. Facku od voličů dostali za lví podíl na zrušení Činoherního studia. Právě hnutí PRO! Ústí je blízké novému spolku Činoherák. Lidé tak dali jasně najevo, co si myslí o politické zvůli. Fauly už se v politice přestávají vyplácet.