Jana Havligerová: Hlas lidu, hlas boží

Marian Kotleba

Marian Kotleba Zdroj: ctk

Brexit, nexit, swexit, dexit… A podpisy na vystoupení Slovenska z Evropské unie začne sbírat také krajně pravicová slovenská Lidová strana Naše Slovensko banskobystrického župana Mariana Kotleby. Je více než jasné, že po zavedení přímé volby prezidenta je zákon o obecném referendu to poslední, co nám v Česku ještě chybí k dokonalosti.

Pro okamurovce a jim spřízněné je konání referenda o vystoupení České republiky z Evropské unie nedosažitelný ideál. Prozatím. A tak Okamurova Svoboda a přímá demokracie spolu se Stranou práv občanů rozjely kampaň před podzimními krajskými a senátními volbami s požadavkem, aby občané mohli přímo volit ředitele České televize. Když neprší, tak ať alespoň kape.

Ano, jsou politici, kteří k tomu, aby se zapsali do historie, referendum ani nepotřebují. Šéfka magistrátního výboru pro kulturu a památkovou péči Eliška Kaplicky Fuchsová (ANO) prosazuje, aby chrám svatého Cyrila a Metoděje, kde se v květnu 1942 skrývali parašutisté po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha, přešel pod správu Vojenského historického ústavu. Přesněji se to týká chrámové krypty, v níž pravoslavná církev československá zbudovala v roce 1995 parašutistům památník. Prostě to uděláme z moci úřední. V zájmu všeho lidu.