Tomáš Prouza: EU, jak ji známe, končí. Ale ne kvůli Brexitu

Tomáš Prouza

Tomáš Prouza

EU musí získat důvěru Evropanů, říká tajemník pro evropské záležitosti Úřadu vlády a ekonom Tomáš Prouza. V případě, že současná reakce finančních trhů nebude mít trvalé následky nebo nevyvolá větší řetězovou reakci, EU ani Česko podle něj Brexit nijak zásadně nepocítí.

E15: Je výsledek britského referenda selháním evropských politických elit?

Vidím tady dvě lekce. Tou první je, že se jakémukoliv společenství nevyplatí nenaslouchat svým občanům. Nová EU musí být pružnější, přístupnější a Evropané musí rozumět, že jim a jejich dětem nabízí dobrou budoucnost. Tou druhou je, že stále méně lidí vnímá věcné argumenty a mnohem více na ně působí emocionální argumenty, které nemají s realitou nic společného.

E15: Co by měla EU udělat pro to, aby obhájila svoji existenci a přesvědčila Evropany, že zachování společenství je pro ně přínosné?

Měla by být pokornější a měla by si rychle uvědomit, že slouží svým občanům, nikoliv naopak. Nechci ale používat větu, že EU by se měla změnit. Především se totiž musíme změnit my, členské státy. Zaprvé musíme jasně říct, že EU, jak ji známe, končí. Ne kvůli odchodu Británie, ale kvůli krizi důvěry Evropanů.

Občany ve všech členských státech musíme upozorňovat na to, že Evropa není projekt hrstky vyvolených z Bruselu, ale že je jedinou zárukou míru a prosperity v dnešní geopoliticky neklidné době. Ještě nikdy jsme se neměli tak dobře jako dnes. A vděčíme za to EU i se všemi jejími chybami.

E15: Byl by norský model pro EU a Brity nejlepší? Lze škody z Brexitu alespoň částečně zmírnit?

Samozřejmě, že norský model se nabízí. Ze vztahů nastavených s Norskem a dalšími zeměmi Evropského hospodářského prostoru se budou Britové inspirovat. Je to ale téma až pro jednání o novém vztahu s Británií, ne pro jednání o rozvodu. Nesmíme ovšem zapomínat, že propojenost EU a Británie jako jejího člena je mnohem vyšší než v případě zemí EHP, které členy EU nikdy nebyly. Jaká cesta a jaký model nastavení vztahů bude nejlepší, je potřeba analyzovat. Při té analýze bude nejdůležitější, abychom co nejvíce omezili negativní dopady Brexitu na evropskou ekonomiku a zajistili rovné postavení občanů EU v Británii.

E15: Jak Brexit ekonomicky pocítí EU a Česko?

Na přesný odhad dlouhodobého dopadu je příliš brzy, ten okamžitý s propadem libry, akciových trhů a zhoršení ratingového výhledu byl hodně velký. V případě, že současná reakce finančních trhů nebude mít trvalé následky nebo nevyvolá větší řetězovou reakci, EU ani naše země Brexit nijak zásadně nepocítí.

Vlivem snížení výkonu britské ekonomiky by se dopad na objem vzájemného obchodu s Británií pohyboval mezi šesti až devíti procenty, což by představovalo snížení o 0,3 až 0,5 procenta našeho celkového exportu. To by mohlo snížit náš hrubý domácí produkt zhruba o 0,25 procenta. Ovšem jen za předpokladu, že by si české firmy nenašly žádné náhradní odbytiště.

E15: Může EU z odchodu Británie nějak těžit?

Paradoxně ano. Dojde k přesunu finančních a dalších hospodářských aktivit z ostrovní země na evropskou pevninu. Během posledních dnů se už objevily první zprávy, že některé banky a podniky plánují přesun na kontinent. Negativní dopad celkového zhoršení situace to ale patrně nevykompenzuje.

E15: Co politické důsledky Brexitu?

Je vodou na mlýn euroskeptickým a populistickým stranám. Pro EU je to nepříjemný budíček. Je důležité se nyní soustředit na témata, která nás budou spojovat a ne rozdělovat. Jedině tak můžeme utišit euroskeptiky, kteří teď víc než kdy jindy využívají nespokojenosti Evropanů s tím, kam se EU ubírá. Populisté a krátkozrací politici EU mají zbožné přání společenství rozbít. Ale co bude pak, nikdo z nich neví. Velmi dobře to uvidíme v následujících měsících v Británii, kde nejhlasitější zastánci brexitu začali ze svých návrhů couvat a tvrdit, že některé jejich argumenty „nebyly přesné“.