Jana Havligerová: Jak netrápit prvňáčky

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář Zdroj: ctk

Ministerstvo školství vypracovalo pro základní školy šablonu – mohou a nemusejí se jí řídit – jak zacházet s dětmi při zápisu. Podle zjištění rezortu museli prvňáčci někde absolvovat hodiny trvající testy znalostí.

Teď by se podle doporučení měla škola prezentovat jako bezpečné a příjemné prostředí, ze kterého nemusejí mít děti strach. A „pohovory“ by neměly trvat více než dvacet minut. Je k nevíře, na co všechno potřebujeme úřední vyhlášku.

Pražská rada schválila nové stavební předpisy. Podle nich nebude od října povolovat ve městě reklamu a billboardy větší než šest metrů čtverečních. Pro názornost, dosud mohly mít maximálně dvanáct metrů. Vedení metropole si od nové normy slibuje lepší vzhled a kultivaci města. Provozovatelé reklamních nosičů už se ozvali – pro ně je prý opatření likvidační. I kdyby, žádná škoda.

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář nepojede na summit NATO, který se tento týden koná ve Velké Británii. Má takový menší problém – chybí mu bezpečnostní prověrka, a vstup do konferenčních sálů summitu prověrku alespoň na stupeň tajné vyžaduje. Minulý týden Mynář v televizi suverénně tvrdil, že s prezidentem může všude, takže podle něj „tam je všechno v pohodě“.

Není, vysvětlili mu. Zřejmě důrazně, a tak se o den později na webu ocitlo Mynářovo prohlášení: „V souvislosti se summitem NATO se v médiích objevila mylná informace, kterou uvádím na pravou míru. Vzhledem k dlouhodobě plánované návštěvě Národního bezpečnostního úřadu jsem od samého počátku neplánoval účast na summitu NATO.“ Ach ta věčně omylná média.

Mynářovic kobyla chodí bosa