Jana Havligerová: Jo, v Praze je blaze

Jiří Paroubek, ČSSD

Jiří Paroubek, ČSSD Zdroj: ctk

V Praze bude méně odpadkových košů, konkrétně jich ubude 1760, což je zhruba čtvrtina nynějšího počtu. Ty zbylé se budou méně často vyvážet, někde maximálně třikrát nebo pětkrát týdne. Méně často se bude v ulicích uklízet. Metropole musí šetřit, na úklid letos vydá o sto milionů méně než loni.

Jak ale prohlásila mluvčí magistrátu Tereza Králová, čistota města zůstává jednou z priorit Prahy. Ještěže tak.

Pražský magistrát to vůbec nemá lehké. Ledva co radní rozhodli, že na Staroměstském náměstí znovu vztyčí mariánský sloup, který smetl rozvášněný dav v prvních dnech po vzniku Československa, už se zase demonstruje.

Jako předvoj se protestů ujali členové strany LEV 21 Jiřího Paroubka. Obnovení sloupu, který na svém místě vydržel skoro tři sta let, by podle nich bylo pošlapáním ideálů, za které bojovala národní socialistka Milada Horáková. To je slovo do pranice… Nebo do volebního boje?

Chodíte na houby a na maliny? Tak si možná připlatíte. Podle Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů by měl stát majitelům lesa poskytovat náhradu za újmu způsobenou rekreací a dalšími službami, jimiž lesy přispívají společnosti. Za určité škody a omezení v hospodaření by měli vlastníci hájů dostávat platbu na hektar lesa. O její možné výši se podle Kučery mezi odborníky debatuje.

Tak to tedy ne, jen ať si každý platí za to, co si urve. Takže buď vstupenky do lesa, anebo vážení plných košíků lesních plodů. Možná ještě tak „nášlapné“ podle váhy do lesa vstupujících.